Proteste pentru mediu in Trafalgar Square

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 decembrie 2013

Londra_Protest Chevron_colaj

Rosia Montana si Pungesti devin din ce in ce mai cunoscute publicului londonez. Si acest lucru se intampla datorita unui grup de romani care protesteaza impotriva proiectelor puse in aplicare in Romania și care nu tin cont de protejarea mediului. In fiecare duminica, romanii sunt prezenti in cel mai aglomerat loc din Londra pentru a-si arata nemultumirea, compasiunea si solidaritatea… atat pentru Rosia Montana, cat si pentru Pungesti.

 

„Protest cu roluri”

Atmosfera de razboi de la Pungesti, declanșata intre cei care se opun exploatarii gazelor de sist si jandarmi, a fost redata si la Londra, in Trafalgar Square. Sutele de romani care protesteaza in fiecare saptamana impotriva proiectului de la Rosia Montana au organizat duminica, 8 decembrie, o manifestatie pentru comuna Pungesti, acolo unde compania Chevron intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. Romanii s-au impartit in doua grupuri. Unul a jucat rolul jandarmilor, iar cel de-al doilea pe cel al satenilor. Ce a iesit a atras privirile tuturor englezilor si turistilor care s-au aflat in Trafalgar Square.

„Noi am dorit sa organizam un protest si pentru proiectul de la Pungesti. Cu totii suntem ingrijorati de ceea ce se intampla in prezent acolo. Mi pare strigator la cer ca un sat din Romania, din Europa, sa fie asediat de forta politica, un fel de lege martiala, fara drept de miscare libera, fara drept de accesare a terenurilor lor, fara folosirea drumului national. Si mai ales nu sunt normale abuzurile jandarmeriei. Am pus in practica un fel de scena teatrala, in care un grup de protestanti este inconjurat si batut de un grup de jandarmi. Grupul nostru a fost format din 100 de oameni si pot spune ca reactiile au fost surprinzatoare si neasteptate. Toti oamenii s-au oprit si ne-au intrebat ce se intampla. Erau speriati, pentru ca noi am facut tot posibilul sa redam in detaliu conflictul dintre fortele de ordine si sateni, si multi au crezut ca este real tot ce facem noi. Mai mult decat atat, la un moment dat, si Politia a venit la noi cu intentia de a ne opri pentru ca nu stiau ce se intampla. Am pus in scena evenimentele din Pungesti intr-un mod foarte brutal, pentru ca scopul nostru a fost acela de a atrage atentia oamenilor asupra acestui subiect. Si cred ca am reusit. Englezii si turistii stiau in mare parte de compania Chevron, pe care spun ca nu o vad cu ochi buni, dar nu stiau exact ce se intampla la Pungesti”, a declarat, pentru Diaspora Romaneasca, Ion Holban, unul dintre organizatorii protestelor.

O parte din punerea in scena care s-a derulat in Trafalgar Square o puteti vedea accesand acest link: https://www.youtube.com/watch?v=F_xBAOHW9LM.

 

De la Pungesti la Rosia Montana

Ion Holban se afla in Londra de 14 ani, este ecologist si a absolvit Conservarea Mediului. Acesta, spune tanarul de 32 de ani, poate fi unul dintre motivele pentru care este unul dintre organizatorii protestelor de la Londra pentru Rosia Montana si mai nou, si Pungesti: „Protestele pe care noi le-am organizat in Londra au fost ca un raspuns direct la ceea ce s-a intamplat si inca se intampla, din pacate, in tara in ceea ce priveste Rosia Montana. A fost un fel de inspiratie, a fost ceva ad-hoc. Cativa oameni au participat la primul protest pe 1 septembrie. Au fost in jur de 70-100 de oameni. Majoritatea celor care protesteaza sunt oameni care nu au foarte mari legaturi cu Rosia Montana si s-au alaturat protestului ca semn de solidaritate pentru tara lor. Dar sunt si cativa voluntari care au trait aproape de acele locuri de la Rosia Montana. Iar acest lucru ne-a inspirat si mai mult pentru ca am avut informatii directe si am reusit sa luam legatura si cu asociatiile de acolo si sa lucram impreuna cu ei. Totul a inceput pe o retea de socializare, pe Facebook. Primul protest a fost online. De acolo am aflat si eu, dar si majoritatea oamenilor. Sau de la organizatiile din tara. In momentul in care s-au strans mai multi oameni, totul a devenit viral. Ne-am intalnit la proteste, am vorbit unii cu altii si am decis ca trebuie sa continuam. Protestele le-am inceput pe 1 septembrie si pana in prezent au avut loc 14 manifestatii, in fiecare duminica, in diferite locuri din Londra. Au participat sute de oameni. Am protestat in fata Parlamentului, unde au fost in jur de 500 de oameni. Locatiile au fost diferite, de la Ambasada Romaniei la Parlament si in Trafalgar Square.”

 

„Strigator la cer”

Voluntarii protestelor spun ca este strigator la cer ca in anul 2013 intr-o tara europeana sa se intample astfel de lucruri.

„Ne-a infuriat pe toti, pentru ca totul miroase a coruptie, mai ales clasa politica. Nu pot sa spun ca toti cei care vin la proteste sunt 100% ecologisti, dar toti iubim natura si vrem un mediu inconjurator curat. Protestul a fost si ca o reactie anticoruptie. Nu am fost de acord cu ceea ce se intampla in tara. Noua, celor din Londra, ni se pare ca tot ceea ce intampla in Romania este ca si cum ar avea loc intr-o tara din lumea a treia, unde se poate sterge podeaua cu orice localnic, cu orice legi noi, cu exproprieri, si credem ca aceste lucruri nu trebuie sa aiba loc in Europa.”

——————————–

„Chiar daca locuim in Londra, ne intereseaza tot ce se intampla in tara. Uneori, locul de unde pornesti in viata poate fi locul in care te intorci. Nu se stie niciodata. Si bineinteles, mediul fiind aproape de inima mea, m-a motivat si mai mult sa fiu impotriva acestui proiect. Dar pe de alta parte, daca se intampla acelasi lucru si in Anglia si exista cineva care distrugea patru munti si facea niste cratere imense, cu siguranta as fi protestat si pentru asta.”

Ion Holban, unul dintre organizatorii protestelor Rosia Montana

———————————

 

Proteste cu acte in regula

Toate protestele romanilor au fost autorizate de Metropolitan Police. „Nu suntem organizati ca un grup propriu-zis, ci suntem mai mult un grup online. Tocmai de aceea, in fiecare saptamana, depinde cati oameni au timp sa se alature protestului. Numarul difera la o saptamana la alta. Uneori suntem 100, alteori 200, dar in general vin 150 de oameni. Fiecare are pancarte, mesaje, banere. Pana in prezent, toate mesajele au fost impotriva proiectului Rosia Montana, dar au mai fost si mesaje impotriva coruptiei, pentru ca vrem o Romanie curata fara legi speciale pentru companii”, spune Ion Holban.

 

Impactul de mediul

Londra_8.12.2013_Protest Rosia Montana_colaj

Mina de la Rosia Montana ar fi cea mai mare exploatare de suprafata din Europa, unde s-ar folosi de 13 ori mai multa cianura de sodiu decat toata cantitatea folosita actualmente pe continent, conform http://www.rosiamontana.org. Patru masive muntoase ar fi aruncate in aer, iar craterele ar avea un diametru de peste 8 kilometri. Actualul sat Corna ar fi in intregime acoperit de un lac de decantare, cu cianuri si metale grele pe 300 de hectare, potrivit aceluiasi site.

 

Impactul asupra comunitatii

Proiectul minier nu se poate realiza fara o stramutare sau o relocare a comunitatii, sacrificand majoritatea proprietatilor oamenilor, spatiile publice si locurile de cult existente in acest moment in comunitate. Rosia Montana, asa cum o stim astazi, va inceta sa mai existe, se arata pe site-ul Organizatiei Rosia Montana.

——————————

„Cercetatori australieni de la Universitatea Queensland au realizat in 2009 un studiu asupra comunitatii in cazul minei Waihi (Noua Zeelanda) a companiei Newmont, prezentata drept model pentru Rosia Montana. Radiografia comunitatii arata o populatie mult imbatranita in comparatie cu media din regiune, cu tendinte de a parasi localitatea in momentul inchiderii exploatarii, cu un numar dublu de probleme de sanatate mentala, invalizi si asistati social fata de localitati similare din regiune.”

Sursa: http://www.rosiamontana.org

——————————

 

Impactul asupra patrimoniului cultural

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera atestata documentar din Romania (1.882 ani), detine mine din epocile preromana si romana fara echivalent in lume si numeroase cladiri-monument provenind din diverse perioade ale istoriei. Toate aceste valori arheologice si culturale indreptatesc pe deplin localitatea spre a fi cuprinsa in lista tentativa a patrimoniului UNESCO. O documentatie a fost intocmita in acest sens, si ar mai fi fost nevoie doar de semnatura ministrului culturii si patrimoniului national. Compania promite 70 de milioane de dolari Ministerului Culturii, cu conditia declasarii tuturor monumentelor istorice, prin urmare cu acceptarea distrugerii lor integrale. Protejarea acestui patrimoniu ce nu poate fi inlocuit cu bani, situat in mijlocul unei zone miniere active, intre 4 cratere unde s-ar detona zilnic 10 tone de dinamita, este absolut imposibila. Importanta exceptionala a patrimoniului cultural si natural, precum si pericolul grav care il ameninta, au recomandat inscrierea Rosiei Montane in programul „7 Most Endangered” – Europa Noastra, potrivit aceluiasi site.

Foto: https://www.facebook.com/saverosiamontanauk

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!