Protestele româneşti de la Londra în Evening Standard

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 6 noiembrie 2014

Londra_ambasada_vot 2014_1

„Câtorva sute de români li s-a obstrucţionat dreptul de vot, nepermiţându-li-se accesul în sediul Ambasadei României la Londra”, a titrat cotidianul Evening Standard în ediţia din 3 noiembrie. Articolul a fost unul din puţinele apărute în presa britanică în care s-a relatat despre nemulţumirile românilor care au protestat în stradă la Londra, nemulţumiţi că li s-a refuzat dreptul fundamental de a vota.

 

„Ni s-a închis uşa în nas”

Poliţiştii britanici au fost solicitaţi să intervină la unul din sediile  Ambasadei României din Londra, locul unde sute de cetăţeni români stabiliţi în Marea Britanie nu au primit dreptul de a intra în clădire, au susţinut cei de la Evening Standard. Oamenii stătuseră mai multe ore la coadă pentru a vota în cadrul alegerilor prezidenţiale ce s-au desfăşurat în 2 noiembrie în România, au mai aflat cititorii publicaţiei britanice.

Jurnaliştii de la Evening Standard au precizat că unii dintre cei care doreau să voteze au stat circa şase ore la coada formată în faţa clădirii situată în Belgrave Square. Totuşi, aproximativ 1.200 de români nu au putut vota pentru că intrarea în clădire a fost oprită la ora 9:00 p.m.

Mulţimea a fost supravegheată cu ajutorul unui elicopter al poliţiei care a survolat zona, în timp ce un efectiv format din ofiţeri ai Metropolitan Police a fost comasat în acelaşi spaţiu pentru a preveni eventuale incidente.

„Am fost foarte furioşi. Oamenii au stat la coadă mai multe ore. Eu m-am aflat la acea coadă începând cu ora 5:00 p.m., iar la ora 9:00 p.m. pur şi simplu ni s-a închis uşa în nas”, a povestit, pentru Evening Standard, Corina Năstase, o creatoare de modă româncă din zona londoneză Chigwell.

 

Ambasada e de vină

Românii care s-au prezentat la vot la sediul Ambasadei României la Londra din Belgrave Sqaure i-au acuzat pe funcţionarii reprezentanţei diplomatice că nu au fost pregătiţi să facă faţă unui număr atât de mare de electori, sugerează articolul din Evening Standard. „Nu au avut dotările necesare şi nu au fost pregătiţi pentru aşa de mulţi votanţi. Aşa se face că, deşi avem dreptul de a vota, nu ne-am putut exercita acest drept. În plus, nici nu putem vota prin corespondenţă. Suntem obligaţi să ne prezentăm la secţiile de vot”, a explicat Corina Năstase, citată de aceeaşi publicaţie britanică.

„A trebuit să îmi părăsesc ţara din cauza actualului prim-ministru, iar acum nu pot vota împotriva lui ca şi candidat la alegerile prezidenţiale”, s-a destăinuit jurnaliştilor britanici Raluca Costache, terapeut maseur care locuieşte în Brixton, cartier din centrul Londrei. „Cei mai mulţi dintre românii plecaţi din ţară vor vota împotriva lui. Ne dorim foarte mult să schimbăm situaţia din România pentru a ne putea întoarce în ţară”, a continuat românca.

 

Pledoarie pentru Ponta

Actualul premier român Victor Ponta este prezentat de Evening Standard ca un fost procuror şi un pilot amator de raliuri, care, în urmă cu doi ani, devenea cel mai tânăr prim-ministru din Uniunea Europeană.

Cititorii publicaţiei au mai aflat din acelaşi articol că Victor Ponta este câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România. „Victoria sa ar consolida prezenţa la putere a Partidului Social Democrat, formaţiune politică de stânga condusă de actualul premier. (…) Câştigarea alegerilor de către acesta ar mai însemna mai multă stabilitate pentru ţara cu 20 milioane de locuitori şi cu deschidere la Marea Neagră, care a trecut printr-o recesiune dură…”, mai comentează Evening Standard, contrar opiniilor exprimate de alegătorii români.

Articolul precizează în încheiere că şi românii din Paris, Madrid sau Munchen au fost nevoiţi să se întoarcă de la secţiile de vot fără a-şi exprima opţiunea electorală.

Surse din cadrul Metropolitan Police au declarat pentru Evening Standard că nu s-au făcut arestări pe timpul protestelor românilor din 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Protestele româneşti de la Londra în Evening Standard”

  1. liviu doncaster Spune:

    Ce sa faci.Romania tara extremelorParca in urma cu doi ani in Frantase vota la tei secunde.Stimata doamna terapeut nu cred ca am plecat din tara din cauza unui singur prim-ministru ci din cauza tuturor care au ocupat aceasta functie in ultimii25 de ani.Si a celor aflati langa acestia.Da ,au plecat afara poate hoti,infractori dar acestia sunt marunti.Gloatainfractorilor a ramas in Romania.Poate noi am avut curajul sa ne debarasam de ei in acest mod.Este si aceasta o forma de protest.Si credeti- ma doamna am destui ani si regret enorm ca nu am facut- o mult mai devreme.

Spune-ti si tu parerea!