Protocolul pentru moscheea din București, parafat marți

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2015

Secretariatul de Stat pentru Culte a parafat, marți, protocolul cu Muftiatul Cultului Musulman din România pentru construirea controversatei moschei de la București. La 14 iulie, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte, declara că documentul va fi parafat în cel mult două săptămâni și că aprobarea acestei construcții este o datorie istorică, potrivit Hotnews.

Lăcașul de cult ar urma să aibă o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fântână arteziană, un loc de abluțiune (spălare) și o sală de clasă pentru cel mult 20 de copii care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane.

Guvernul a dat Muftiatului Cultului Musulman din România, în folosință gratuită, un teren cu o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați, pe Bd. Expoziției, în vederea construirii unei moschei. Construirea moscheii la București a dat naștere la reacții virulente atât pe scena politică, cât și la nivelul cetățenilor, care au organizat chiar un protest față de acest proiect.

Dezbaterile legate de construcția unei moschei au ca argumente că în țară doar 0,3% dintre cetățeni se declară musulmani (cei mai mulți locuind în Dobrogea) și că există peste 80 de moschei. Premierul Ponta nu a oferit până acum argumente în favoarea deciziei sale, împingând dezbaterea în zona disputelor politice și acuzând existența unor campanii de presă împotriva minorității musulmane.

Unul dintre cei mai vehemenți contestatari s-a dovedit fostul președinte Traian Băsescu, care a adus în atenție riscul terorist și a cerut ca hotărârea să fie discutată în CSAT. În schimb, șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a oferit câteva explicații, spunând că moscheea va permite „îndeplinirea adevăratei meniri a Muftiatului Cultului Musulman din România, de a organiza ritualurile religioase în spații autorizate, cu personal autorizat și școlit în instituții de educație oficiale și nu pe stadioane sau în case de rugăciune clandestine, de către așa-ziși imami, nerecunoscuți de noi, despre care nu se știe ce învățături propovăduiesc”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!