PSD, analiză la rece

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 noiembrie 2014

Membri marcanți ai PSD au comentat înfrângerea candidatului lor, încercând să descifreze mesajul dat de electorat în 16 noiembrie. „Valul de voturi negative de o intensitate fără precedent”, cum spunea Mircea Geoană, este un semnal de alarmă că principalul partid de guvernământ ar trebui să se reinventeze.

Senatorul PSD Mircea Geoană a comentat, luni, înfrângerea lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale, spunând că partidul său are datoria să asculte mai mult „vocea străzii”. Geoană a subliniat că PSD trebuie să învețe din greșeli și să rămână în dialog permanent cu românii. El a catalogat eșecul lui Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni drept „un moment dramatic pentru stânga românească”.

„Rezultatele de ieri (16 noiembrie – n.r.) ne arată că PSD are datoria să asculte mai mult vocea străzii și vocea diasporei și să învețe din greșelile făcute. Dincolo de alegeri, viața românilor din țară și din străinătate trebuie să fie o preocupare constantă pentru PSD și să înțelegem că trebuie să existe un dialog constant cu românii. Putem rămâne principala forță politică a României doar dacă ne asumăm greșelile și ascultăm mesajul oamenilor. Asumarea explicită și urgentă a responsabilităților personale pentru înfrângerea din alegerile prezidențiale este inerentă, însă acest moment dramatic pentru stânga românească și pentru PSD necesită o analiză completă a tuturor cauzelor mai profunde ce au condus la această situație”, a scris pe Facebook Mircea Geoană.

 

Voturi negative pentru PSD

„Deși similară, situația din 2014 este mai gravă decât cea din 2004. Stereotipurile negative, reale sau imaginare, despre PSD și candidatul său s-au reactivat cu o și mai mare forță, propagându-se la o nouă generație de români din țară și străinătate. Managementul deficitar al partidului și erorile severe din turul II, poziția publică ambiguă față de problema critică a corupției, ignorarea sistematică a nevoilor legitime ale masivei diaspore românești, toate au contribuit la un val de vot negativ de o intensitate fără precedent. Pentru perioada următoare, trebuie încercată păstrarea guvernării, iar discuțiile firești din partid trebuie să țină cont de această necesitate de etapă. În același timp, trebuie pregătită următoarea etapă din viața agitată a partidului, într-un congres care să meargă dincolo de alegerea unei noi conduceri, către o adevărată reinventare a PSD ca forță a progresului și modernizării, în pas cu evoluțiile și așteptările din societate”, a detaliat Mircea Geoană.

 

Iliescu: „E nevoie de o analiză serioasă”

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a atras atenția luni dimineața că în interiorul partidului este nevoie de o analiză serioasă, pentru a se vedea care au fost slăbiciunile ce au dus la pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta, în fața lui Klaus Iohannis.

„Este necesară o analiză serioasă pentru a trage concluziile cuvenite. În 2004, când am pierdut alegerile, când a venit Băsescu la putere, a fost un congres… este un moment care impune o analiză foarte serioasă (…). Alternanțele la guvernare sunt firești în democrație, dar trebuie să tragem niște concluzii și o vom face într-un cadru serios”, a declarat Ion Iliescu, într-o intervenție telefonică la B1 TV. Întrebat dacă echipa de campanie a lui Victor Ponta i-a cerut vreun sfat legat de modul în care să gestioneze aceste alegeri prezidențiale, fostul președinte al României a răspuns: „Nu a lipsit comunicarea, dar echipa și-a asumat, cum este firesc, răspunderea cu organizarea. N-am avut pretenția să fiu nici măcar consultant permanent.”

Făcând referire la situația creată în diaspora, când numeroși români nu au apucat să voteze, Iliescu a spus că „a fost un punct slab al PSD și al guvernării noastre”. „A fost un exod masiv de români în străinătate, sunt trei milioane de români care au plecat din țară și lucrează în condiții dificile. Slăbiciunea a fost că (PSD – n.r.) nu a acordat atenția cuvenită acestei legături”, a mai spus acesta.

Legat de o posibilă demisie a lui Ponta de la vârful PSD, Iliescu a spus că nu vrea să dea „niciun fel de sugestii din acest punct de vedere”, însă a adăugat că Ponta este „un tânăr meritoriu, cu multe calități”, dar fără prea multă experiență politică de partid. Președintele de onoare al PSD susține că actualul lider al formațiunii politice „n-a avut acest suport, această încărcătură, de relație cu partidul propriu”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!