PSD contesta alegerile

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 decembrie 2009

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat luni seara, după şedinţa CExN, că social-democraţii au decis, în unanimitate, să conteste alegerile la Curtea Constituţională şi să depună la Biroul Electoral Central dovezi ale neregulilor înregistrate la votul de duminică. „Niciodată în istoria alegerilor prezidenţiale nu am avut o diferenţă atât de mică”, a spus Geoană, subliniind faptul că decizia privind contestarea alegerilor derivă din „obligaţia de a respecta voinţa suverană a poporului român”, pe care a prezentat-o ca fiind o concluzie „firească, legitimă, democratică”. El a mai susţinut că ar exista „semne de masivă fraudare”. „Nu putem să rămânem impasibili în faţa celor peste 5 milioane de români care ne-au acordat încrederea şi în faţa democraţiei româneşti atunci când există indicii atât de numeroase cu privire la resurse de bani imense alocate cumpărării de voturi, turismului electoral, votului multiplu, situaţiei cel puţin dubioase din anumite secţii speciale de votare, organizării precare în secţiile de votare din străinătate”, a explicat liderul PSD.

Curtea Constituţională are competenţa de a soluţiona contestaţiile ce se depun privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, un eventual câştig de cauză ducând la anularea scrutinului şi la organizarea unui nou tur de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Traian Băsescu a declarat marţi, la plecarea de la sediul de campanie, întrebat despre intenţia anunţată a PSD de a contesta alegerile, că PSD riscă „să devină extrem de penibil”. „Mă tem că dacă se renumără voturile o să am cam 3 procente în plus”, a spus Băsescu. Şeful statului a reluat declaraţia de duminică seara, potrivit căreia „era evident”, la ora 19:00, că Mircea Geoană „nu mai poate câştiga alegerile”.

Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni seară că, în condiţiile în care alegerile au fost marcate de fraude, cele două părţi direct implicate în procesul electoral trebuie să decidă o eventuală contestare şi a mai afirmat că, în acest moment, trebuie evitate anticipatele. Tăriceanu a punctat că alegerile „au fost marcate de serioase neregularităţi la vot, chiar fraude”. „Lucrul acesta ne îngrijorează şi nu putem să rămânem indiferenţi în faţa unei asemenea situaţii, în care România pare să fi regresat în ultimii 20 de ani în loc să evolueze. Dar sigur că este de datoria în primul rând a părţilor implicate în procesul electoral din turul II să ia decizia de a contesta sau nu rezultatul acestor alegeri, iar nouă nu ne rămâne decât să aşteptăm decizia instanţelor legale pentru validarea sau nu a rezultatului acestor alegeri”, a spus liderul liberal, citat de NewsIn.

Anterior, Ion Iliescu, Valeriu Zgonea, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc declaraseră că modificarea rezultatului dat de exit-poll-uri e suspectă şi iau în calcul contestarea rezultatul alegerilor dacă există fapte care să dovedească fraudarea scrutinului, iar în caz contrar, social-democraţii vor lua situaţia ca atare.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!