PSD dă liber la plagiat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 8 aprilie 2016

Plagiez, îmi iau doctoratul, sunt prins, renunț la titlu, sunt nevinovat. Acesta este noul scenariu de „albire” a falsului intelectual, domeniu în care Victor Ponta excelează.

Majoritatea PSD din Camera Deputaților a votat legea de aprobare a ordonanței de urgență adoptată de guvernul Cioloș, prin care posesorii unor titluri științifice pot renunța de bunăvoie la ele, fără a fi sancționați.

În urma cu un an, aceiași deputați au respins categoric același articol de lege. Mai exact, legea muncită pe brânci de deputați prevede că „titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop”.

Aceste prevederi  se regăsesc în aceeași formulare în OUG 4/2016, adoptată de guvernul Cioloș la începutul lunii martie și publicată în Monitorul Oficial, fiind menținute și de Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, care a dezbătut proiectul de lege în ședința din 22 martie. În acest fel, guvernarea Cioloș acoperă toate plagiatele comise cu „bună credință”, ajutându-l pe Victor Ponta să iasă din situația, aparent fără ieșire, a unui grosolan fals intelectual. Prin urmare, fostul premier poate scăpa basma curată din această poveste, sau, mai mult, cu relații bine plasate, poate rămâne cu titlul de doctor. Ceea ce motivează declarația sa: „Parlamentul e mai înțelept decât propagandiștii”. În realitate, PSD se confruntă cu un val de plagiate în rândurile membrilor săi, fapt care ar putea afecta succesul său în alegerile din acest an.

Legea de aprobare a OUG 4/2016 a fost dezbătută, în plenul Camerei, la ședință fiind prezenți doar vreo 200 din totalul de 379 de deputați.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!