PSD nu renunță la modificarea Constituției

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 septembrie 2015

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că adresează o invitație publică partidelor și președintelui Klaus Iohannis pentru a demara discuții cu privire la revizuirea Constituției, inclusiv în privința comasării alegerilor.

„E nevoie de modificarea Constituției (…) pe care eu sper s-o modificăm la anul, sper. Nu PSD, toată clasa politică, inclusiv președintele Iohannis”, a spus Dragnea, cu privire la ideea lansată duminică privind comasarea alegerilor și lungirea mandatelor aleșilor locali și a parlamentarilor la cinci ani.

Dragnea a spus că nu „i se pare corect” ca mandatul președintelui să fie scurtat la patru ani, pentru a reuși uniformizarea alegerilor în România, și tocmai de aceea a venit cu propunerea ca restul mandatelor să fie prelungite. „Așteptăm un răspuns, după aceste invitații publice oneste din partea noastră, din partea colegilor de la PNL și în mod special, a președintelui”, a mai spus liderul PSD.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Antena 3, că va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, în care mandatele parlamentarilor, primarilor și consilierilor să fie de cinci ani.

Revizuirea Constituției a fost una dintre prioritățile anunțate la începutul actualei legislaturi, însă proiectul a fost abandonat în condițiile ruperii USL și pierderii unei majorității de două treimi care să facă posibilă adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobării unui referendum național.

Discuții despre comasarea alegerilor au mai fost de-a lungul timpului, însă, în 2012, PSD a susținut ideea reducerii mandatului prezidențial de la cinci la patru ani, în așa fel încât alegerile prezidențiale să aibă loc odată cu cele parlamentare.

Cele două tipuri de scrutin au fost decalate, după introducerea mandatului prezidențial de cinci ani, la revizuirea din 2003.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!