PSD nu vrea două tururi și (nici) pace

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 februarie 2016

vot12Legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin a fost trimisă din nou la comisii la cererea unui senator PSD. Prin aceste amânări artificiale, termenul de aplicare al viitoarei legi ajunge să nu mai poată fi respectat, rămânând așa cum îl dorește PSD.

„PSD și toate celelalte partide reprezentate în Senat se opun votului în două tururi și vor vota împotrivă. Nu înțeleg de ce nu sunt bărbați și nu se supun votului în plen. Nu vor, nu vrem, respingem și mergem mai departe. Ar trebui să spună «Nu vrem și așa mai departe»”, a acuzat parlamentarul PNL Cristian Bodea, chestor al Senatului.

Încă o amânare a legii va face astfel să mai dureze până se va ajunge la votarea sa. Legea va fi discutată din nou în Comisia Juridică și va ajunge și la Comisia de revizuire a Constituției.

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că au fost sesizate comisiile și că sunt așteptate rapoartele în urma acestei sesizări. „Majoritatea consideră că în momentul de față această inițiativă legislativă care poartă amprenta PNL este făcută pentru considerentul simplu, și anume avantajul pe care l-ar obține PNL la alegeri, dacă ar fi votul din două tururi.”  

Președintele Senatului acceptă, public, ideea că dacă românii ar avea șansa să se gândească mai bine ar vota cu PNL. De aceea, un vot fără prea multă gândire, un vot tradițional în regiunile sudice și estice, și mai ales din mediul rural, ar ajuta PSD și ALDE să mai câștige scaune în plus în Parlament. Ultimele sondaje arată că votul pentru primării va fi preponderent spre PNL în zona intelectualității, a tineretului, a marilor orașe, adică a electorilor avizați. În zonele cu mai puțină educație PSD mizează pe alegători mai mulți.

Gorghiu vrea „un exercițiu de echilibru”

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că așteaptă să vadă „un exercițiu de echilibru din partea PSD”, respectiv discutarea acestui proiect în Senat. Pe 1 februarie, prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat că Parlamentul este cel care trebuie să ia o decizie în această privință, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, iar partidele trebuie să își asume hotărârile pe care le iau în acest sens, nu Guvernul.

Dacian Cioloș a exclus variantele ca Guvernul să adopte o ordonanță de urgență sau să își asume răspunderea, însă a asigurat că va ajuta Parlamentul cu un aviz favorabil, în cazul în care pe agendă este pus unul dintre cele două proiecte de lege deja existente.

La rândul său, fostul președinte Traian Băsescu a spus că există două soluții prin care legislația poate fi modificată astfel încât să se ajungă la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Suntem de acord cu susținerea premierului, că nu este democratic să modifici legi electorale prin OUG, de aceea am considerat că sunt două variante. Prima – asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voință a Guvernului, fiind în același timp o soluție mai democratică decât OUG, e supus controlului de constituționalitate de președinte, poate să o retrimită la Parlament sau la CCR. Asumarea nu are vicii, de genul OUG”, a declarat fostul șef al statului.

Așa cum era de așteptat, PSD a anunțat, prin vocea lui Liviu Dragnea, că va boicota alegerile locale dacă se vor disputa în două tururi.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “PSD nu vrea două tururi și (nici) pace”

  1. EMILIAN NEAGU Spune:

Spune-ti si tu parerea!