Pune boala pe fuga

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 16 decembrie 2013

analize sange_1

Anual, fiecare persoana asigurata medical are dreptul la un set de analize gratuite. Astfel, in luna in care s-a nascut, asiguratul trebuie sa se prezinte pentru un examen de bilant la medicul de familie pe ale carui liste este inscris.

Anual, un set de analize

Este vorba despre un examen clinic, urmat de un pachet minim de investigatii pe care le recomanda medicul de familie. Nu se fac analize tintite pe boli, din moment ce nu exista niciun fel de suspiciune. Principalul scop al acestor analize este prevenirea bolilor grave. Rezultatele analizelor pot arata predispozitia organismului de a dezvolta o anumita boala. Acest pachet minim de analize cuprinde: hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, trigliceridele, transaminazele, analiza urinei. Şi un lucru foarte important: aceste analize sunt gratuite.

Controlul medical periodic poate fi de ajutor in depistarea unor afectiuni in faza precoce sau poate sa traga un semnal de alarma ca pacientul este predispus unei boli. De aceea ar trebui sa speculam acest drept pe care il avem. Din pacate, cele mai multe persoane resping examenul clinic periodic, acesta fiind perceput ca o obligatie neplacuta. In alte state, oamenii merg frecvent la cabinetul medicului de familie pentru a supraveghea starea de sanatate. In Romania insa, cei mai multi merg la medic fortati de imprejurari.

Rezultatele setului anual de analize pot releva multe afectiuni: dislipidemie, tulburari ale metabolismului lipidelor, ale grasimilor din organism, care de la o anumita varsta pot genera şi afectiuni coronariene. Depunerile de colesterol ingusteaza vasele, fie ca acestea se gasesc la nivelul inimii sau la nivelul capului.

 

Glicemia

Glicemia la limita maxima sau putin depaşita nu are niciun fel de simptomatologie pentru pacient. Pentru medicul de familie insa, aceasta este un semn ca pacientul trebuie sa işi schimbe regimul alimentar: sa manance mai putine dulciuri, sa renunte la pastele fainoase. Pe langa regimul alimentar care trebuie respectat toata viata, pe langa medicamentele care trebuie administrate, diabeticul este predispus numeroaselor complicatii ale acestei boli: tulburari de vedere, afectarea nervilor la nivelul extremitatilor, mai ales la picioare, tulburari de mers. De aceea, mai bine prevenim decat sa tratam. Iar masurarea glicemiei la un control de rutina nu costa. Prin intermediul analizelor anuale pot fi depistate in faza incipienta tulburarile renale, hipertensiunea.

De afectiunea depistata prin aceste analize depinde daca pacientul este rechemat de medic la control dupa un interval de timp: 3 luni, 6 luni. In functie de modificarile biologice proprii fiecarui organism, la recomandarea medicului, analizele pot fi repetate dupa cateva luni.

Analize se fac şi in cazul copiilor. In cazul lor recomandam şi examenul coproparazitologic, ASLO pentru depistarea unor infectii streptococice şi sideremia pentru depistarea anemiei feriprive, care este foarte frecventa la copii.

Femei şi barbati

Femeile şi barbatii, dupa varsta de 50 de ani, este bine sa faca unele investigatii pentru depistarea precoce a unor forme de cancer specifice fiecarui sex. Femeilor le sunt recomandate testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, cel mai frecvent cancer genito-mamar din Romania, şi mamografia pentru depistarea cancerului de san, situat pe locul al doilea in randul cancerelor feminine. Ambele investigatii sunt recomandate a fi efectuate o data pe an, dupa varsta de 50 de ani, mai ales in cazul femeilor care au o predispozitie din familie pentru aceste boli. Cu cat sunt descoperite mai devreme, cu atat aceste forme de cancer au mai multe şanse de a fi tratate cu succes.

Cel mai frecvent cancer al aparatului uro-genital masculin este cancerul de prostata. Dupa varsta de 50 de ani, orice barbat este bine sa se prezinte la medic pentru un examen clinic al prostatei (tuşeu rectal). In functie de rezultatul acestuia, medicul poate recomanda o analiza de sange pentru evidentierea antigenului specific prostatei. Acesta este un marker specific prostatei, insa nu stabileşte cu certitudine diagnosticul de cancer al prostatei, deoarece niveluri crescute se intalnesc şi in adenomul de prostata (tumoare benigna) sau in infectii.

Cu camera video prin colon

O forma de cancer frecvent intalnita atat in randul femeilor, cat şi al barbatilor dupa 45-50 de ani, este cancerul de colon. S-au inmultit alarmant bolile intestinului gros. Tot mai des apar diagnostice de cancer de colon. In depistarea cancerului de colon, dar şi a prezentei diverticulilor, acele pungi nedorite crescute din intestin, precum şi in colita ulcero-hemoragica, exista o singura metoda de investigatie, şi anume colonoscopia. Este o metoda endoscopica, numai ca endoscopul introdus pe calea rectului mergand inapoi prin colon se numeşte colonoscop.

In investigarea colonului nu dau rezultate tomografele sau rezonanta magnetica (RMN), fiindca in intestinul gros exista pungi de gaze care nu permit o inspectie riguroasa a intestinului gros. Pana la urma, camera video a colonoscopului inainteaza pe parcursul celor 1,5 m de colon şi pe monitor medicul vede starea interioara a intestinului gros descoperind tumori, iritatii şi starea colonului.

Dupa o anumita varsta, in jur de 60 de ani, americanii sustin ca orice om trebuie sa-şi faca o data pe an sau la doi ani o colonoscopie pentru a descoperi in faze incipiente eventualele boli ale intestinului gros.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!