Puterea nucleară, petrolul și țintele Rusiei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 martie 2014

base+obama2

Un document obținut de o ziaristă ucraineană de la ziarul Kiev Post, despre care afirmă că aparține cercurilor de la Kremlin și care prevede anexarea regiunilor cu populație rusă din Ucraina, inclusiv a Kievului, dezvăluie o întreagă strategie de înscenări și pretexte pentru o intervenție armată.

Prezent la Haga, la Sesiunea de deschidere a Summit-ului Securității Nucleare, președintele Traian Băsescu a declarat că securitatea nucleară este extrem de importantă pentru România, în special în contextul amenințărilor teroriste.

Președintele Traian Băsescu, a participat, luni și marți, la Haga, la Sesiunea de deschidere a Summit-ului Securității Nucleare și la Sesiunea plenară a Summit-ului Securității Nucleare. Șeful statului a declarat că acest summit este extrem de interesant, într-un spirit aparte. Fiecare țară își asumă angajamente specifice țării, care vizează întărirea securității nucleare. „România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate la summit-ul de la Seul în ce privește instalațiile nucleare naționale”, a declarat președintele Traian Băsescu, citat de presa de la București. Șeful statului a amintit că România a fost a treia țară care a returnat combustibilul nuclear folosit în Federația Rusă, încă din 2009, țara noastră făcând parte din rândul celor 32 de state din lume care are ciclu nuclear complet și, mai ales, are un ciclu nuclear cât mai curat cu putință, pentru că nu folosește uraniu îmbogățit.

„Mulți nu realizează cât de important este să deții un ciclu complet. România nu are nevoie nici să importe combustibil, nici să exporte reziduuri nucleare, fiind într-un proces continuu de consolidare a instalațiilor ei. România este una dintre țările cele mai dedicate blocării tranzitului de utilaje care ar putea fi folosite ca materiale nucleare.

Populația nu realizează riscul unor accidente nucleare sau riscul terorist. Spre exemplu, uraniul de la noi, ars în reactoarele de la Cernavodă, pe urmă devine extrem de radioactiv. Eu am văzut, am stat lângă o bară, n-am putut să o ridic, lângă o bară de uraniu care se bagă în reactor. Se bagă foarte multe bare și ele ard, le pornește reacția apa grea. Dar după ce ard în reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Dacă nu am avea securitatea necesară și cantități de uraniu ars în reactoarele de la Cernavodă ar ajunge pe mâinile teroriștilor, s-ar putea fabrica și .. mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera ori prin radioactivitate ori prin utilizarea la un standard mai înalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni. Oamenii nu realizează riscurile. De aceea, și un stat ca Germania, spre exemplu, și-a propus să-și reducă producția nucleară, datorită riscurilor și a costurilor ridicate pentru menținerea securității nucleare”, a mai spus liderul de la Cotroceni. 

Discuții cu Barack Obama

Președintele României a avut discuții informale, luni, la Summit-ul Securității Nucleare de la Haga, cu președintele american, Barack Obama, și cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, scrie Ziare.com. Traian Băsescu a menționat că Summit-ul Securității Nucleare reprezintă o inițiativă a președintelui SUA, Barack Obama – prima ediție desfășurându-se la Washington, iar cea de-a doua, în 2012, la Seul, unde a participat și România.

Șeful statului a declarat că, din punctul de vedere al României, Summit-ul Securității Nucleare este extrem de important, întrucât țara noastră este una dintre cele 32 de țări ale lumii care deține tehnologia întregului proces de fabricație a combustibilului nuclear, respectiv extragerea din mină, procesare, ardere în reactor și tratarea reziduurilor. Potrivit președintelui Băsescu, există și aspectul național pe care îl asumă fiecare țară, securitatea nucleară, în așa fel încât operațiunile care implică activități nucleare să nu pericliteze siguranța cetățenilor și a adăugat că la Summit-ul de la Seul unele state și-au luat angajamente cu privire la acțiunile in teritoriul național, dar și legate de cooperarea antiteroristă, în spațiul internațional, precum și legat de tranzitul materialelor nucleare.

Băsescu a mai arătat că obiectivele principale ale Summit-ului de la Haga au fost legate de reducerea amenințării terorismului nuclear, acesta fiind principalul obiectiv, iar al doilea obiectiv, legat de prevenirea achiziționării de materiale nucleare de către teroriști sau de către organizații neautorizate. 

Rusia își întoarce spatele la Occident

Criza din Crimeea ar putea duce la o redesenare a politicilor legate de petrol, Rusia putându-și orienta exporturile către China, în timp ce Europa se va confrunta cu importuri mai scumpe, iar Statele Unite își vor crește dependența de Orientul Mijlociu. Deja China a fost de acord să cumpere petrol în valoare de mai mult de 350 miliarde de dolari în următorii ani de la țara condusă de Vladimir Putin, notează Bloomberg. Mai mut, legăturile dintre cele două state ar putea să se întărească în condițiile în care SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice unor oficiali și oligarhi ruși, după invazia trupelor Moscovei în Crimeea. 

„Vom vedea că rușii vor vrea să-și vândă resursele, iar asiaticii vor încerca să cumpere petrolul la prețuri de chilipir”, a spus Philip Verleger, analist pe piața energetică la PKVerleger LLC din Carbondale, Colorado, care a sugerat că statele europene vor avea cel mai mult de suferit de pe urma creșterii prețurilor la energie din cauza reducerii dependenței de Rusia.

Totuși, această schimbare a situației va fi greu de depășit. Europa, care își ia aproximativ 30% din gazul natural din Rusia, nu prea are alternative viabile. Nici Statele Unite nu stau prea bine, având în vedere că încă mai cumpără 40% din petrolul necesar, în ciuda creșterii masive a exploatărilor din formațiuni de șist. Pe de altă parte, găsirea unor alternative la resursele Rusiei va reprezenta o provocare financiară, ecologică și geologică. Puțurile de petrol din Canada poluează mai mult decât oricare alte resurse tradiționale, în timp ce Polonia a fost dezamăgită de gazele de șist descoperite până acum. Cele mai mari rezerve energetice au fost descoperite în adâncul mărilor din Brazilia și Africa de Vest, mai scrie sursa citată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!