Puterile poliţiei de a opri şi percheziţiona, restrânse

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, UK la zi pe data 18 iulie 2010

Secretarul de Stat Theresa May a fost criticată pentru faptul că a restrâns puterile poliţiei de a opri şi percheziţiona populaţia de aproximativ 150.000 de ori pe an în lupta împotriva terorismului.

Ea a suspendat secţiunea 44 din Terrorism Act, ce datează din 2000, ceea ce înseamnă că poliţia poate opri şi percheziţiona o persoană doar dacă are motive să suspecteze că acea persoană ar fi un terorist. Maşinile pot, în continuare, fi verificate la întâmplare ori de câte ori se doreşte acest lucru.

D-na May a declarat că a fost forţată să facă acest lucru deoarece Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a considerat că respectiva lege viola drepturile la libertate personală.

Secretarul de Stat Alan Johnson s-a declarat „uimit” de faptul că nu s-a făcut nici un apel, mai ales că regula era bazată pe modul cum se foloseau aceste puteri „în urmă cu ani de zile”.

Poliţia Metropolitană a anulat folosirea acestor puteri. Un purtător de cuvânt a declarat: „Vom continua însă să oprim şi percheziţionăm orice persoană pe care o bănuim că ar putea fi un terorist”.

 

Ce se întâmplă dacă sunt oprit şi percheziţionat?

Dacă sunteţi oprit, întâi veţi fi întrebat unde mergeţi şi ce aţi făcut. Poliţia va trebui apoi să decidă dacă trebuie să vă percheziţioneze, dar asta numai dacă vor avea un motiv întemeiat, de exemplu dacă vă încadraţi în profilul unui infractor căutat în zonă sau dacă ei cred că sunteţi un potenţial terorist.

Iată câteva lucruri legate de oprire şi percheziţionare:

  • percheziţia va avea loc pe stradă;
  • dacă ofiţerul vă va cere să vă scoateţi haina sau mănuşile, atunci vor trebui să vă ducă undeva departe de privirile trecătorilor;
  • vi se va cere să vă întoarceţi buzunarele pe dos şi să arătaţi ofiţerilor ce conţine geanta pe care o purtaţi;
  • vă pot percheziţiona şi maşina, chiar în absenţa dumneavoastră, dar sunt obligaţi să vă lase un bilet în care să vă explice ce au făcut;
  • dacă aveţi asupra dumneavoastră ceva ilegal, cum ar fi o armă, sau dacă poliţia crede că aţi comis o infracţiune, puteţi fi arestat;
  • dacă nu vor găsi nimic, detaliile dumneavoastră vor fi înregistrate pentru monitorizare şi vi se va permite să plecaţi.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!