Putin avertizează: „România se află în raza de acțiune a rachetelor ruse”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iunie 2016

Vladimir Putin27

Unul dintre cele mai dure atacuri la adresa României și Poloniei a fost lansat recent de președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a avertizat România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune (a rachetelor ruse – n.r.), deoarece au decis să găzduiască elemente ale scutului antirachetă, considerat o amenințare la adresa Rusiei. Deși nu a pronunțat cuvântul rachetă, ci doar „în raza de acțiune”, declarația a lăsat să se înțeleagă că era vorba de raza de acțiune a rachetelor ruse.

„Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin, adăugând că „în aceeași situație se află și Polonia”, potrivit Reuters. Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri va lua Rusia, însă a atras atenția că Moscova a avertizat în nenumărate rânduri că va lua măsuri de retorsiune, avertismente care au fost ignorate de SUA și aliații săi.

Liderul de la Kremlin a spus că Moscova urmărește și va reacționa la acțiunile Washingtonului, dar nu va face primul pas în acest conflict: „Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm”, a afirmat președintele rus. De-a lungul timpului, scenariile vehiculate ca reacție a Rusiei la scutul antirachetă au luat în calcul inclusiv că România ar putea fi victima unui atac nuclear.

Vladimir Putin a făcut aceste declarații la Atena, într-o conferință de presă comună cu premierul Alexis Tsipras. Putin se află în Grecia, la invitația premierului Alexis Tsipras, întorcându-i vizita pe care acesta din urmă a făcut-o, la rândul său, în Rusia.

În luna mai, a fost inaugurată la Deveselu prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului antirachetă american. Scutul antirachetă urmează acum să se extindă în Polonia, iar reacția lui Vladimir Putin a fost una foarte dură. În ciuda declarațiilor repetate ale americanilor și aliaților săi că scutul antirachetă este destinat apărării împotriva Iranului, Rusia l-a considerat permanent ca fiind o amenințare directă la adresa sa.

 

Iohannis: „Nu poate să ne INTIMIDEZE”

Președintele Klaus Iohannis spune că afirmațiile omologului său rus nu pot „intimida” România, iar atitudinea țării noastre este una corectă. „Recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”, a declarat Iohannis, într-un discurs la Cotroceni la deschiderea programului „Securitate în regiunea Mării Negre”.

 

Băsescu: „Putin a transmis un avertisment pentru români”

Ultimul mesaj transmis de Vladimir Putin, în care a avertizat România că acum se află în raza de acțiune a rachetelor ruse, este un mesaj pentru populația României, nu pentru politicieni și îl coboară pe liderul de la Kremlin la nivelul unui simplu propagandist, susține fostul președinte Traian Băsescu. Într-o postare pe Facebook, Traian Băsescu se întreabă: „Oare de ce o fi ținut Vladimir Putin să coboare la nivelul unui propagandist care are ca obiectiv dezinformare românilor?”

„Vladimir Putin este un lider de care trebuie să ții cont”, comentează Traian Băsescu, însă „din păcate pentru prestigiul său, pe 27 mai, la Atena, a făcut o declarație care îl coboară la nivelul de simplu propagandist”.

Fostul președinte crede că mesajul lui Putin este „categoric (…) pentru populație și nu pentru oamenii politici avizați”: „Oamenii politici avizați știu foarte bine că obiective industriale strategice, aglomerări urbane sau obiective militare din România au devenit ținte pentru armata Federației Ruse imediat după intrarea țării în NATO. Faptul că pe teritoriul României și Poloniei se dezvolta un sistem defensiv de apărare antirachetă pentru cele două țări și pentru spațiul european nu este decât o reacție de răspuns, o reacție de apărare, o reacție de descurajare a agresivității posibile a Federației Ruse”.

 

MAE răspunde amenințărilor

Ministerul român de Externe se arată surprins de afirmațiile făcute de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la sistemul antirachetă din România și apreciază că ele ignoră realitatea și întrețin tensiunile dintre cele două state, putând fi considerate o „amenințare”.

Într-un comunicat remis sâmbătă după-amiază, MAE arată că poziția președintelui rus „relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă”. Mai mult, MAE subliniază că declarația lui Vladimir Putin „ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale”.

„MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă”, se mai arată în comunicatul citat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!