Putin cere încetarea „operațiunii de pedeapsă”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 mai 2014

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut, într-o convorbire telefonică cu premierul italian Matteo Renzi, marți, încetarea operațiunii punitive a armatei ucrainene în sud-estul Ucrainei. „Vladimir Putin a subliniat necesitatea încetării imediate a operațiunii punitive a armatei în regiunile din sud-est și instituirea de către Kiev a unui dialog pașnic cu reprezentanții regiunii”, a arătat Kremlinul, potrivit Itar Tass. Putin face referire la operațiunea anti-separatiști a armatei ucrainene în regiunile Donețk și Luhansk.

Începând de luni, la Donețk s-au purtat lupte grele în jurul aeroportului internațional și gării, soldate cu mulți morți. Separatiștii au încercat să ocupe aeroportul, însă armata ucraineană a ripostat mai dur decât în alte locuri, întrucât în jur nu se aflau civili și aveau superioritate aeriană asupra pro-rușilor, care nu aveau la îndemână decât camioane. Separatiștii anunțau, marți după-amiază, că bilanțul victimelor s-ar putea ridica la 100 de morți, din care 50 civili. În același timp, un reprezentant al poliției care s-a deplasat la morga din Donețk susține că a numărat 33 de cadavre, aparținând milițiilor auto-proclamatei Republici Populare Donețk.

Anterior, primarul din Donețk, Alexander Lukiancenko, a afirmat că cel puțin 40 de persoane au fost ucise în operațiunea armatei ucrainene. Toți au murit în lupta de la aeroport. Ministerul ucrainean de Interne nu a dat cifre exacte, anunțând doar că „zeci de persoane” au murit în operațiunea specială de la aeroport. Potrivit unui raport, un camion care transporta răniți din rândurile forțelor locale de auto-apărare a fost lovit de focul forțelor guvernamentale. Cel puțin 24 de persoane au murit în acest incident, a relatat un corespondent al Canalului 5 din St. Petersburg, aflat la fața locului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!