„Putin nu va îndrăzni să intre pe teritoriul Alianței”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2014

Fostul secretar general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, sub conducerea căruia alianța s-a extins în estul Europei, susține că președintele rus Vladimir Putin nu va îndrăzni să intre pe teritoriul unei țări care aparține acestei structuri.

„Asta înseamnă o pre-poziționare a unui echipament substanțial în statele baltice și Polonia. Deci, avanposturile și personalul aferent ar trebui să fie deja acolo. În al doilea rând, înseamnă că va trebui ca exercițiile militare din Polonia, statele baltice și alte țări să fie mai dese. N-am auzit încă, dar sper ca NATO să aducă la aceste exerciții brigăzile americane din SUA în Europa așa cum se întâmpla în timpul Războiului Rece. Mă refer la mai multe exerciții comune și nu în ultimul rând, această Forță de reacție foarte rapidă ar trebui să fie pregătită foarte serios. Acestea sunt măsurile pe care cred că le are în vedere comunicatul de la Newport”, a declarat fostul secretar general al NATO, potrivit TVR și preluat de Ziare.com.

„Nu cred că Putin va încerca să intre pe teritoriul NATO. Va regreta o asemenea decizie, dar NATO trebuie să fie pregătită”, e de părere Jaap de Hoop Scheffer.

Recent, în presa germană a apărut un articol, potrivit căruia Putin ar fi spus, într-o conversație cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, că trupele rusești ar putea ajunge în mai puțin de două zile nu numai în Kiev, ci și în Riga, Vilnius, Talinn, Varșovia sau București. Kievul nu confirmă amenințarea făcută de Putin la adresa capitalelor europene. Mai mult, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a respins această informație, declarând-o ca fiind „o altă farsă a ziarelor”. Ulterior, nici administrația prezidențială ucraineană nu a confirmat întâmplarea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!