Putin riscă izolarea internațională

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iulie 2014

Rusia riscă să se confrunte cu o izolare crescândă după catastrofa avionului malaezian, în condițiile în care opinia publică occidentală se mobilizează împotriva președintelui Vladimir Putin, care, de asemenea, ar putea fi ținta criticilor și în plan intern, consideră unii experți.

Prăbușirea avionului malaezian, cel mai probabil doborât de o rachetă, și moartea celor 298 de pasageri în estul Ucrainei, într-o zonă de lupte între separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale ucrainene, reprezintă o schimbare în criza care durează de mai bine de opt luni și ar putea avea consecințe politice și economice imprevizibile pentru Rusia.

„Se constată o confruntare majoră între Rusia și Occident. Izolarea Rusiei se va accentua în mod constant”, a declarat Iuli Nisnevici, expert la Universitatea de studii economice din Moscova. Prăbușirea avionului malaezian a provocat indignare în lumea întreagă, iar Washingtonul i-a acuzat direct pe rebelii pro-ruși pentru această tragedie.

La rândul său, Rusia a respins acuzațiile oficialilor americani, subliniind că Washingtonul a tras concluzii înainte de începerea anchetei privind catastrofa aviatică din Ucraina. Adjunctul ministrului rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat, sâmbătă, că Rusia este victima unui „război al dezinformării”.

„Cred că dacă ancheta va incrimina Moscova, chiar și indirect, Rusia va nega responsabilitatea”, afirma, la rândul său, economistul rus Serghei Guriev. „Dacă ancheta va acuza Rusia, aceasta va reprezenta o catastrofă pentru țară”, subliniază, la rândul său, expertul independent Evgheni Gontmaher.

 

Moscova, pe urmele Iranului

În afară de responsabilitatea uneia dintre cele două părți în catastrofa aviatică din Ucraina, analiștii consideră că divergențele dintre Rusia și Occident vor lua amploare. „Situația se va înrăutăți”, explică Gontmaher, care considera că Rusia ar putea fi izolată asemenea Iranului. „Mă tem că ne îndreptăm spre o astfel de evoluție”, a apreciat expertul.

Pe de altă parte, dacă ancheta va confirma responsabilitatea Moscovei în catastrofa aviatică din Ucraina, Vladimir Putin riscă să se confrunte cu un val de critici și pe plan intern, ceea ce va reprezenta o lovitură pentru popularitatea sa, aflată în acest moment la cel mai ridicat nivel.

Moartea celor 298 de persoane în tragedia aviatică din estul Ucrainei riscă „să fie începutul sfârșitului pentru președintele rus”, afirma, la rândul său, jurnalistul de opoziție Ivan Iakovina, pe site-ul de știri Noviie Vremia.

Unii analiști au făcut chiar o paralelă cu regimul fostului președinte libian Muammar Kadhafi, considerat instigatorul atentatului care a provocat explozia zborului 103 al companiei Pan Am, la Lockerbie, în 1998, provocând moartea a 270 de persoane.

Critica la adresa politicii Kremlinului, Iulia Latinina a apreciat tragedia avionului malaezian drept „un al doilea Lockerbie”, la postul de radio Ecoul Moscovei.

„Desigur, Rusia nu este Libia”, afirma, la rândul său, jurnalistul Maksim Samurukov, într-un editorial publicat în cotidianul Slon.ru. El consideră că o izolare totală va fi greu de impus Moscovei, în condițiile în care Rusia este membru permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și are numeroși aliați în Asia și în America de Sud. „Altfel spus, nu va fi nevoie de susținerea tuturor țărilor din lume pentru decretarea unui embargou împotriva Rusiei. Într-un astfel de caz, nici neutralitatea Chinei nu va fi de folos”, explică jurnalistul.

 

Lovitură de imagine pentru Rusia

Pe lângă disputele privind desfășurarea anchetei, experții consideră că tragedia aviatică a afectat deja imaginea Rusiei în străinătate. Premierul australian Tony Abbot a sugerat, sâmbătă, că președintele rus ar putea să nu mai fie invitat la summit-ul G20 organizat în Australia în noiembrie, dacă nu va coopera pentru a asigura buna desfășurare a anchetei privind prăbușirea avionului Malaysia Airlines.

Participarea Rusiei la summit-ul G8 a fost deja suspendată în urma anexării Crimeii în martie, iar summit-ul care urma să fie organizat după Jocurile Olimpice de la Soci, la începutul lunii iunie, a fost anulat.

Potrivit experților, liderii europeni, până acum divizați în privința poziției față de Rusia, ar putea urma atitudinea Washingtonului în ceea ce privește consolidarea sancțiunilor. De altfel, premierul britanic David Cameron a declarat că Occidentul „ar trebui să-și schimbe fundamental poziția” față de Rusia. Înaintea catastrofei din Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeana au adoptat deja noi sancțiuni împotriva Moscovei. Oficialii de la Washington au vizat în special sectoarele ruse ale apărării, energiei și cel bancar.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!