Putin, unul dintre cei mai admirați oameni în America

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 ianuarie 2015

Președintele rus Vladimir Putin a fost numit „omul anului 2014” în ce privește crima organizată, fiind considerat totodată și unul dintre cei mai admirați oameni de către America. 125 de jurnaliști de investigație și 20 de organizații de investigații ale Proiectului privind raportarea crimei organizate și corupției (OCCRP) l-au numit pe Putin „omul anului 2014”, scrie International Business Times. Premiul este acordat persoanei care a făcut progrese notabile în susținerea activităților crimei organizate.

Președintele rus este văzut astfel ca un „adevărat inovator” în ce privește colaborarea cu crima organizată. „A creat un complex militaro-industrialo-politico-criminal care promovează interesele personale ale sale și ale Rusiei”, a spus Drew Sullivan, editor al OCCRP. Potrivit International Bussines Times, Putin ar fi permis liderilor crimei organizate să transfere arme de la armata rusă către separatiștii din Crimeea susținuți de Rusia, precum și către regiunea Donbas. În plus, s-a spus că armele ar fi fost furnizate și rebelilor din a 14-a armată a Rusiei detașată în Republica Moldova, în regiunea separatistă Transnistria.

De asemenea, liderul de la Kremlin ocupă locul al 10-lea în rândul celor mai admirate persoane de către americani, în urma unui sondaj al analiștilor Gallup, efectuat în perioada 8-11 decembrie. A reușit astfel să adune mai multe voturi decât vicepreședintele american Joe Biden și decât vicepreședinții Jimmy Carter și George Bush Sr.

Prezența sa pe listă a fost descrisă drept „cea mai surprinzătoare intrare” în top, de către publicația The Atlantic, după ce a fost criticat de liderii mondiali pentru anexarea Crimeii și susținerea rebelilor din Ucraina. Analiștii Gallup nu au putut, însă, identifica un tipar demografic în rândul celor care l-au numit pe Putin drept cel mai admirat om și nici dacă americanii l-au pus pe liderul de la Moscova pe listă doar în spirit de glumă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!