Putna, UK

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 15 ianuarie 2012

Au trecut sarbatorile de iarna si romanii care au ajuns pe acasa au trecut, inapoi, Canalul Manecii. Incepe un nou an, pe care ni l-am dorit, din prima secunda, mai bun decat cel incheiat, mai luminos, mai plin de sanse. Intr-un fel, am intrat in noul an putin schimbati, daca nu de calatoria in tara colindelor, macar de boarea de sfintenie si liniste pe care Nasterea Domnului ne-o trimite in suflet, fie si in cele mai indepartate singuratati. Unii dintre noi s-au grabit a ajunge, pret de-o respiratie, la o biserica ori manastire. Sa faca un drum spre vreun lacas unde frumusetea locurilor se imbina cu lumina spiritului.

Cei care au ajuns la Putna, manastirea de suflet si de vesnicie a voievodului Stefan, au cazut, poate, intr-o adanca mirare. Putna a devenit, in ultimii ani, o localitate britanica. Masinile care circula prin sat au volanul pe dreapta si numerele galbene. Casele cele noi seamana leit cu cele din cartierele mijlocii ale Londrei. Hainele din magazine au etichete englezesti, iar la supermarketuri se vinde zdravan whisky scotian. Parintii isi cheama copii mai zburdalnici din marginea drumului „Gheorghita! Come inside!” „Right now, dad! Just a minute!” – raspunde, impasibil, Gheorghita. Lume venita acasa de sarbatori, cu masina plina de bunatati de la Tesco. La cativa kilometri mai spre Radauti, Vicovu de Sus este un sat italian. Nu doar cu masini italiene, ci cu fabrici italiene de pantofi la tot pasul. Vacile se intorc alene de la camp, iar traversarea lenta a soselei e asteptata de un sir intreg de Alfa Romeo din care se aude cate o voce nerabdatoare: „Vai piu presto, bade, cu vacile tale! Sei pazzo!” Pe inserat, britanicii din Putna vin la slujba de vecernie si isi amintesc inca rugaciunile cu care au crescut de mici. Le arata copiilor picturile stralucitoare, proaspat restaurate, de pe pereti, se mandresc cu radacinile lor stravechi, care, neaparat, se afla pe undeva prin preajma voievodului.

Intoarcerea din UK la Putna e traita ca o ridicare la un alt nivel al existentei, ca o taina pe care, din departare, n-ai cum s-o pricepi. Iar asta face Putna incredibil de frumoasa, o transforma intr-o ademenire spre altceva, mai bun si mai curat, care exista in noi de mult timp, dar am amanat mereu sa recunoastem. Langa candela ce lumineaza vesnicia voievodului, intelegi ca geografia nu e alcatuita doar din distante si obstacole, ci si din apropieri si armonii. Ca Putna este pretutindeni unde vrei sa fie sau unde descoperi, uluit, ca este. Chiar si in UK.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!