R. Moldova, condamnată din cauza lui Voronin

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 decembrie 2014

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, marți, că un președinte în exercițiu nu poate beneficia de imunitate absolută, condamnând Republica Moldova pentru protejarea excesivă a fostului președinte Vladimir Voronin, care era acuzat de calomnie. Este prima dată când CEDO este sesizată pentru a se pronunța privind imunitatea unui președinte în exercițiu, relatează AFP.

Instanța de la Strasbourg a fost sesizată de lideri ai opoziției de la Chișinău, care l-au acuzat de calomnie, în intervalul 2004-2007, pe președintele de la acea vreme, comunistul Vladimir Voronin. Voronin l-a acuzat pe unul dintre liderii opoziției că era membru KGB, iar pe altul că a creat un sistem mafiot. Instanțele din Republica Moldova au stabilit că Voronin beneficia de imunitate prezidențială.

CEDO a apreciat că justiția din Republica Moldova nu a menținut un „echilibru corect” între necesitatea protejării libertății de exprimare a președintelui și „interesul reclamanților de a obține un răspuns motivat la sesizări”. Potrivit Unimedia, CEDO a stabilit că liderul Partidului Liberal, Vitalia Pavlicenco, trebuie să primească daune de 3.600 de euro și 5.289 de euro pentru cheltuieli.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!