R. Moldova: Proteste de amploare împotriva „furtului secolului”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 mai 2015

Chisinau_mitingZeci de mii de persoane au ieșit duminică în stradă, la Chișinău, dar și în mari orașe europene, pentru a-și exprima nemulțumirea față de actuala putere și au cerut, între altele, demisia șefilor celor mai importante instituții ale statului și „restituirea miliardului furat”.

Protestatarii, care au răspuns apelului Platformei Demnitate și Adevăr (DA), au cerut, de asemenea, mai multă libertate pentru presă, potrivit postului Moldova 1, citat de Mediafax.

Persoane venite din toate raioanele din Republica Moldova au strigat „Victorie!”, „Vrem miliardele înapoi!”, „Jos mafia de la putere!”, la mitingul din centrul Chișinăului.

Mitinguri similare celui de la Chișinău au avut loc în mai multe orașe din Europa, a relatat ProTV Chișinău.

La Paris, zeci de moldoveni au ieșit pe străzi pentru a-și exprima indignarea față de actuala guvernare. „Vrem Europa acasă”, au scris moldoveni din străinătate într-un mesaj care însoțește o imagine de la un protest, în care pe fundal se vede Turnul Eiffel. Manifestanții din străinătate au adus la proteste pancarte cu mesaje prin care cer demisia funcționarilor corupți și incompetenți, locuri de muncă și salarii decente.

 

Cer restituirea banilor dispăruți

La Chișinău, protestatarii au susținut discursuri la microfon în care au cerut transparență în dosarul celor trei bănci implicate în scandalul „dispariției” miliardului de dolari și restituirea banilor dispăruți.

Protestatarii consideră că doar „poporul” poate schimba situația din țară, iar în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în considerare, au amenințat cu o continuare a acțiunilor de protest.

Participanții la miting au aprobat o rezoluție în care prezintă guvernării o serie de revendicări. Printre acestea se află publicarea imediată a raportului Kroll, demiterea conducătorilor instituțiilor care au admis tranzacțiile celor trei bănci implicate în scandal, condamnarea vinovaților și recuperarea banilor furați, potrivit Moldova 1.

Protestatarii au denunțat „dispariția” a peste un miliard de dolari, un scandal în care sunt implicate trei bănci – BEM, Unibank și Banca Socială. Experți americani au efectuat un raport de audit la cele trei bănci, însă au refuzat să-l facă public.

Raportul Kroll a fost prezentat recent într-o ședință cu ușile închise a guvernului Gaburici. Experții americani au arătat că, în ultimii ani, a existat o tentativă de preluare a celor trei bănci, iar banii au fost devalizați în mod fraudulos pentru a masca tranzacția.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!