R. Moldova: Triumful corupției și reduta politică a Rusiei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2015

Rezultatele alegerilor locale din Bălți, în Republica Moldova, declanșează îngrijorări că aici poate avea loc o nouă inițiativă de obținere a autonomiei locale, după modelul folosit de Rusia în regiune, arată Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown. Socor mai spune, într-un interviu acordat Ziare.com, că după turul doi al alegerilor din Chișinău se vor declanșa discuții serioase între partidele așa-zis pro-europene din Moldova și explică de ce alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofă.

Cât de surprinzătoare au fost rezultatele alegerilor locale din Bălți și Orhei, unde au câștigat milionarii Renato Usatii și respectiv, Ilan Shor, ambii cu probleme legale?

La Bălți nu a fost surprinzător, la Orhei este o surpriză neplăcută.

Victoria lui Renato Usatii la Bălți era de așteptat din momentul în care autoritățile din R. Moldova i-au permis acestui interlop să candideze în alegeri. Partidul său fusese eliminat din alegeri în ajunul parlamentarelor din noiembrie 2014. Măsura a fost pe deplin justificată: partidul lui Usatii este un proiect rusesc menit din capul locului să mărească influența Rusiei în viața politică a R. Moldova și să înființeze o redută politică a Rusiei în Bălți.

Nu știu din ce motive autoritățile i-au permis lui Usatii să candideze de data aceasta. La Bălți o să avem un primar pro-rus declarat, fără ideologie, campania, și la parlamentare și la locale, nu a avut dimensiuni ideologice de niciun fel, el nu e nici de dreapta, nici de stânga, campania sa a avut numai un mesaj subliminal, acela de introducere a influenței Rusiei în R. Moldova.

Două mari orașe de peste Prut, câștigate de doi milionari penali

Usatii vorbește limba română prost, preferă să vorbească rusește, se adresează și moldovenilor în rusă, echipa lui electorală este în cea mai mare parte rusească, compusă din persoane necunoscute și cele mai multe declară în mod oficial că sunt șomeri. O echipă suspectă din capul locului.

Domnul Usatii se adresează unei anumite categorii de moldoveni, care nu au viziuni nici politice, nici geopolitice, dar le place să fie în orbita culturală și implicit, politică a Rusiei. Usatii le oferă concerte cu vedete aduse din Rusia și în general, mesajul său este: Moldova este în orbita culturală și politică a Rusiei.

Orașul Bălți are specificul său, populația este în proporție de cel puțin două treimi de limbă rusă, spun de limbă rusă în ghilimele, deoarece în Bălți, cei care se auto-definesc și se înregistrează ca etnici ucraineni sunt mai numeroși decât cei care se înregistrează prin auto-definiție ca etnici ruși, dar ucrainenii din Bălți sunt rusificați lingvistic, cultural, și se comportă politic la fel ca și rușii din Bălți și din alte părți ale R. Moldova.

 

Soarta Chișinăului, pe muchie de cuțit: Scor strâns la alegerile locale

Ne putem aștepta la Bălți să avem o inițiativă de autonomie locală. Până acum, orașul fusese guvernat multă vreme de partidul comuniștilor, care a suferit o înfrângere usturătoare din partea lui Usatii. Cu alte cuvinte, un partid pro-rus înfrânge categoric alt partid care, la Bălți cel puțin, adoptase o atitudine pro-rusă și era în contratimp cu Chișinăul.

De acum, acest contratimp se va accentua. Consiliul municipal comunist, în ultimele zile ale existenței sale, propusese un referendum consultativ, nu cu rezultate obligatorii, pentru lărgirea împuternicirilor orașului, printr-un fel de autonomie financiară și posibil și de altă natură. Poate deveni un precedent periculos. În politica Rusiei în zonă, instrumentul referendumului local a devenit foarte important în decursul ultimului an.

Ne-am pomenit cu referendumuri întâi și întâi în Găgăuzia, după care a urmat referendumul în Crimeea, apoi referendumurile din Donețk și Luhansk în răsăritul Ucrainei, există o inițiativă în regiunea Odessa, vecină cu R. Moldova, de a înființa o republică basarabeană acolo și există și inițiativa comuniștilor în Parlamentul de la Chișinău de a înființa un eventual raion cu statut special în raionul Taraclia. Acum se adaugă Bălți. Prin urmare, ne confruntăm cu un pericol potențial de fragmentare teritorială a R. Moldova pe malul drept al Nistrului, după ce am avut deja secesiunea malului stâng.

A propos, spuneam adineauri că în Bălți, ucrainenii sunt mai numeroși decât rușii, dar formează un bloc politico-lingvistic cu rușii. Ucrainenii din Bălți, ca și din alte foste teritorii sovietice, nu au avut învățământ în limba ucraineană și au fost rusificați lingvistic. Cu puțin timp înainte de parlamentarele din noiembrie 2014, președintele ucrainean Petro Poroșenko vizitase R. Moldova și făcuse apel la ucrainenii din R. Moldova să voteze pentru partidele pro-europene. Acest lucru nu s-a întâmplat, conform unor sondaje și studii, etnicii ucraineni au votat în proporție de aproape 80% pentru partide care fie nu sunt pro-europene, fie sunt anti-europene.

 

Alegeri locale duminică în R. Moldova, într-un moment foarte greu pentru Chișinău

Este, în parte, rezultatul propagandei televizate rusești și al nereușitei R. Moldova de a-și securiza spațiul informațional.

La Orhei e o cu totul altă situație. Orheiul are o majoritate covârșitoare moldovenească. Totuși, la Orhei a candidat omul de afaceri Ilan Shor, suspectat de opinia publică și de organele de anchetă de a fi autorul furtului masiv din trei bănci. Ilan Shor era pus sub urmărire, din scopul de a căpăta imunitate și-a depus brusc candidatura la Orhei, unde tot dânsul este proprietarul echipei de fotbal locale.

Ca și Renato Usatii, și Shor vorbește limba română prost. Totuși, locuitorii Orheiului pare-se că nu au fost prea mult deranjați nici că nu are prea mult de-a face cu R. Moldova, nici că e suspectat și urmărit de instituțiile de anchetă. La Orhei nu avem a ne teme de niciun referendum sau de imixtiune directă din partea Rusiei, dar avem de-a face cu triumful corupției în R. Moldova, nu numai la Chișinău.

 

Republica Moldova e în pericol ca stat, sistemul financiar sângerează, va fi pierdută reduta Chișinău? – analiză de Dan Dungaciu

Cum vor afecta rezultatele alegerilor locale demersurile coaliției de guvernare de a nominaliza un nou premier și eventual de a face o nouă alianță?

Mult va depinde de soarta alegerilor municipale din Chișinău unde va avea loc un al doilea tur de scrutin. Negocierile dintre PLDM, Partidul Democrat și cel Liberal vor demara în mod serios abia după al doilea tur de scrutin.

Atunci se va demonstra ponderea politică a Partidului Liberal care, prin Dorin Chirtoacă, deține postul de primar. Se pare că cel mai important partid din consiliul municipal va deveni Partidul Socialiștilor, care a învins partidul comuniștilor în alegerile locale. Un fenomen oarecum paralel cu cel din Bălți, în care un partid pro-rusesc cu o ascensiune recentă, la Bălți – Usatii, la Chișinău – socialiștii lui Dodon, înlătură partidele considerate pro-ruse puternic reprezentate în ambele consilii municipale până acum.

Un trend periculos. Eu am susținut întotdeauna că Partidul Comuniștilor nu reprezentă un pericol serios la adresa R. Moldova, mai ales după ce comuniștii lui Voronin fuseseră părăsiți de partea cea mai radicală a electoratului lor, care s-a alăturat socialiștilor.

PCRM a fost întotdeauna un produs local al R. Moldova, nu a fost un proiect rusesc, avea relații foarte tensionate cu Moscova, între comuniștii lui Voronin, pe o parte, și Moscova, pe de alta, există de mai mulți ani o profundă neîncredere reciprocă.

În contrast, socialiștii se comportă ca instrument direct al Moscovei, socialiștii sunt mult mai periculoși decât comuniștii, la fel ca și partidul lui Usatii la Bălți.

Mă întrebați despre negocierile care vor demara abia după al doilea tur de scrutin din Chișinău. Două observații. Cea dintâi: este de importanță existențială să nu se meargă la alegeri parlamentare anticipate. Vor fi în mod categoric câștigate de forțe anti-europene pro-rusești și va veni la putere stânga roșie pro-rusă anti-europeană, în eventualitatea unor parlamentare anticipate, așa indică toate sondajele de opinie.

E necesară formarea unei coaliții de guvernare din partidele numite – accentuez numite – pro-europene. Altfel e catastrofă.

Lecția de la Chișinău: Premierul și-a dat demisia spunând că „Justiția este una pentru toți”.

A doua observație: reconstituirea unei coaliții a acelorași trei partide nu e o soluție pentru problemele R. Moldova. Am avut această coaliție din 2009 până astăzi, timp de șase ani, și vedem rezultatele care au fost obținute. Este o formulă neviabilă. Tot sistemul politic actual al R. Moldova, și anume guvernarea prin partidele parlamentare, s-a dovedit falimentară.

Nu de azi, nu de ieri, ci din 2010, când portofoliile guvernamentale și agențiile de reglementare a statului, și mai ales Justiția și organele de drept, au fost împărțite pe criterii de partide politice, principalul beneficiar fiind partidul condus neoficial de Vlad Plahotniuc. Acest partid rămâne sursa principală a cancerului, corupției și disfuncționalităților din Guvern, acest partid a șantajat în permanență singurul partid real pro-european din R. Moldova, cel condus de Vlad Filat, PLDM.

Acest partid va fi, mă tem, în continuare prizonierul celorlalte două partide într-o coaliție guvernamentală reconstituită. Este totuși o soluție preferabilă în comparație cu o catastrofă a alegerilor parlamentare anticipate.

 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!