R. Moldova, Ucraina și Georgia, primul pas în Europa!

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2014

Pe 28 iunie, Ucraina, Republica Moldova și Georgia au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care va avea impact negativ asupra economiei Rusiei, spun analiştii ruşi.

Acordul de Asociere a celor trei ţări cu Uniunea Europeană a fost semnat de către premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko şi Premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cei 28 de lideri ai statelor UE.

 „Ce zi minunată! Poate cea mai importantă zi a țării mele, după ziua independenței. Arată cât de dramatic se schimbă lucrurile în scurt timp, dacă poporul este destul de puternic. Ceea ce semnăm azi este un simbol al credinței și al voinței poporului. Oamenii doresc să trăiască într-o lume mai bună. Șapte ani, Ucraina a mers pe drumul spinos, pentru a ajunge la asocierea politică și economică, cu coborâșuri și urcușuri, dar iată că suntem aici. Toata Ucraina, inclusiv Crimeea, a devenit membru asociat la UE. Agresiunea externă cu care se confruntă țara noastră este un motiv în plus să semnăm acest acord. Este un moment de responsabilitate comună și facem acest efort comun ca să păstrăm integritatea teritorială a Ucrainei, dar depinde și de solidaritatea Europei. UE nu este un club al bogaților, ci o idee. Vă mulțumesc tuturor, acesta este rezultatul eforturilor noastre comune”, a declarat Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Premierul Georgiei, Irakli Garibashvili a mărturisit şi el: „Este o zi emoționantă pentru Georgia. Este o zi unică pentru țara mea. Georgia trebuie să adere la Europa și să asigure pace și stabilitatea. Georgia este un pod de nădejde, noi oferim un parteneriat pentru afaceri, noi suntem un exemplu de realizare a reformelor în regiune. Noi împărtășim cu Europa aceleași valori de-a lungul istoriei. Țara noastră nu a pierdut niciodată legătura cu valorile europene în pofida provocărilor. Georgienii au ales democrația. Acest acord istoric va face ca visul european în țările noastre să devină realitate.”

 

„Limba română, limbă oficială a Uniunii Europene”

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordurilor de Asociere cu UE ale Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, Premierul Iurie Leancă a susținut un discurs în limbile română și franceză. După ce a susținut prima parte a discursului în limba franceză, premierul a cerut permisiunea să vorbească mai departe „într-o limbă oficială a Uniunii Europene, limba română, care este și limba țării mele”.

„Moldova și UE sunt unite pentru totdeauna. Prevăd un viitor mai bun. Tânăra țară Moldova a cunoscut urcușuri și coborâșuri de-a lungul istoriei, dar lucrurile se schimbă rapid în sensul bun. De la venirea în 2009 a unei guvernări proeuropene, această alegere ne obligă să mergem înainte și nu avem dreptul să facem compromisuri. Trebuie să devenim membri ai acestei familii europene. Nu există îndoială față de determinarea noastră. Astăzi valorile fondatoare ale UE sunt puse la încercare, avem nevoie de susținerea dumneavoastră. Mulțumesc colegilor pentru că am reușit să ajungem până aici. Pentru Moldova, Europa este cea mai clară imagine a vieții pe care o vom avea, o viață mai bună, mai demnă și trăită în pace. Vom munci din greu, dar vom merge înainte. Mă gândesc la moldovenii de acasă, dar și cei din afara țării, care arborează astăzi drapele în toată lumea.”

Iurie Leancă a mai declarat că multe probleme mai persistă și astăzi „Și nimeni nu știe mai bine decât mine care sunt provocările cărora trebuie să le facem față. Dar lucrurile se schimbă. Ele se schimbă rapid, în special, în direcția cea bună. (…) Această alegere ne obligă. De asemenea, ne dă puterea să mergem înainte! De-a lungul acestui parcurs strategic, nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectiv principal – cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi știm cât este de exigent acest parcurs și nu subestimăm în niciun fel dificultățile. Dar nu avem nicio îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma și a moderniza Moldova.

Țara mea este supusă unor tensiuni foarte mari, ca și întreaga regiune. Știți acest lucru cu toții, la fel de bine ca și mine. Astăzi, probabil, la frontierele de est ale Uniunii Europene, valorile fondatoare ale integrării europene sunt puse la încercare. Dar tot acolo se află și cei mai înflăcărați susținători ai integrării europene. Și ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ei merită acest lucru.

De aceea, aș dori să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care l-ați acordat obiectivului nostru de integrare europeană, pentru cooperare și solidaritatea față de țara mea”, a spus Iurie Leancă în limba franceză.

 

Traian Băsescu: „De 10 ani mă lupt pentru semnarea Acordului”

Președintele român, Traian Băsescu, a declarat că de 10 ani se luptă pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută cu puțin timp înainte ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Întrebat de când se luptă pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, președintele Traian Băsescu a răspuns: „De 10 ani, când încă nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova.”

„Astăzi este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar, în același timp, este de remarcat efortul pe care l-au făcut moldovenii. Guvernul lor. A început Filat (n.r. – Vlad Filat) un proces foarte inteligent, care a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și Acordul de Liber Schimb, și sunt singurii care au obținut și una, și alta până la ora asta. Deci am avut ce susține. Filat a început, Leancă (n.r. – Iurie Leancă) a continuat și noi am avut ce susține”, a spus Traian Băsescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!