„Rabla” pentru mașini electrice

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 aprilie 2016

Persoanele care doresc să caseze un autovehicul mai vechi de opt ani și să achiziționeze un altul electric vor beneficia de tichete de casare în valoare de 6.500 de lei, de un tichet de 20.000 de lei și de eco-bonusuri, ajungând la aproximativ 6.000 de euro, a anunțat ministrul mediului, Cristina Pașca Palmer.

Ea a făcut aceste afirmații la finalul unei ședințe de Guvern, când a anunțat lansarea programului Rabla 2016 cu o variantă destinată mașinilor electrice, intitulată Rabla Plus.

„Cele două direcții pot fi accesate separat sau combinat. Pentru situația în care un om vrea să-și caseze mașina veche poluantă, acesta poate accesa componenta clasică a programului, care anul acesta va beneficia de un suport financiar de 145 de milioane de lei. Programul Rabla clasic 2016 este aproape neschimbat față de anii trecuți, respectiv rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei pentru cei care decid să caseze o mașină care generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 de grame pe kilometru și un bonus de 1.500 de lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid”, a spus ministrul mediului, potrivit Mediafax.

Cristina Pașca Palmer a mai precizat că dacă sunt respectate ambele criterii, un cetățean beneficiază de ambele eco-bonusuri și costul mașinii noi va scădea cu aproximativ 9.000 de lei, bani decontați din bugetul de Mediu.

Ministrul a afirmat că persoana care achiziționează o mașină electrică poate beneficia de două tichete: unul de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui automobil hibrid și un tichet de 20.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini electrice, situație în care nu mai există obligativitatea de casarea a unui autovehicul vechi.

„În cazul în care cineva deține o mașină veche pe care vrea s-o caseze și dorește să achiziționeze un autoturism sută la sută electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru că poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri precum și de tichetul de 20.000 de lei”, a spus Cristina Pașca Palmer. Ea a afirmat că programul Rabla Plus are alocat 75 de milioane de lei, iar alocarea totală pentru cele două variante este de 220 de milioane de lei.

Totodată, Guvernul intenționează să stimuleze dezvoltarea infrastructurii electrice pentru alimentarea autovehiculelor hibrit și electrice. Guvernul consideră că prin aplicarea acestor măsuri se vor casa aproximativ 20.000 de autovehicule poluante, ceea ce va conduce la scăderea poluării.

Persoanele fizice sau juridice care pot beneficia de aceste facilități trebuie să aibă domiciliu sau reședința în România, să nu aibă datorii față de bugetul de stat și să dețină un autovehicul mai vechi de opt ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!