Răceala la ovare

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 31 octombrie 2014

Deși multe femei confundă răceala la ovare cu cistita, anexita, pe numele ei științific, este o afecțiune cu o incidență mult mai mare decât cistita, mai mult de trei sferturi dintre femei suferind de ea la un moment dat.

Răceala la ovare sau anexita este o infecție a ovarelor și a trompelor uterine și apare ca urmare a expunerii unei perioade îndelungate la frig sau în urma contactului sexual, caz în care ambii parteneri se vor trata. Sunt cazuri când infecția se extinde și la nivelul uterului, purtând numele de metroanexită.

 

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale răcelii la ovare sunt durerile resimțite în partea de jos a abdomenului și în spate, dureri ce pot varia de la surde la foarte puternice, caz în care vor iradia și în partea superioară a picioarelor. Pot apărea și alte simptome precum scurgerile vaginale, dureri excesive la menstruație, modificări în ciclul menstrual sau febră. Nu încercați să vă tratați singure chiar dacă resimțiți aceste dureri, ele putând fi cauza altor boli precum apendicita, chisturile ovariene, ba chiar și ca urmare a constipației.

 

Tratament

Primul pas pe care îl faceți când manifestați simptomele enumerate mai sus este o vizită la medicul ginecolog. Pe lângă repaus, tratamentul pentru răceala la ovare implică administrarea de antibiotice care, în cazul în care nu sunt prescrise de medic, pot fi periculoase pentru organism. Dacă vă doriți copii, cu atât mai multă atenție trebuie să acordați răcelii la ovare care netratată, poate duce la infertilitate sau sarcini extrauterine. De asemenea, în cazul în care suferiți de anexită, asigurați-vă că vă protejați zona afectată, păstrând mereu o temperatură bună în camera în care dormiți.

Cel mai bun medicament este prevenirea bolii, fapt pentru care, mai ales în timpul sezonului rece, recomandăm evitarea fustelor scurte și hainelor prea subțiri, mersul desculță pe gresie etc. De asemenea, în cazul unui contact sexual cu un partener nou, cea mai bună metodă contraceptivă rămâne prezervativul, util și în preîntâmpinarea bolilor cu transmitere sexuală, printre care se poate număra și anexita.

 

Lipsa tratamentului

Netratată, răceala la ovare nu se va vindeca de la sine. Medicamentele pe care le puteți lua pentru ameliorarea durerilor își vor face efectul, dar doar pentru o scurtă durată și nu vor ameliora nicidecum boala. Netratată, aceasta poate duce la complicații, în final la înfundarea trompelor uterine și evident, sterilitate. Multe femei ajung să sufere din această cauză, dorindu-și un copil și fiind infertile din cauza unei răceli cronice netratate, caz în care medicului nu-i prea rămân soluții viabile.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!