Radu Beligan, cel mai longeviv actor, s-a stins din viață (video)

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 22 iulie 2016

Radu Beligan

Actorul Radu Beligan a murit miercuri după amiază, la Spitalul Elias din București unde era internat de vinerea trecută. Radu Beligan avea 97 de ani.

„Pacientul se afla într-o stare de degradare biologică în contextul vârstei avansate. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă cu supravegherea şi controlul funcţiilor vitale, cât şi confortul fizic şi psihic adecvat situaţiei date. Decesul a avut loc miercuri, 20 iulie, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator iresuscitabil”, a declarat pentru Mediafax dr Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.

Una dintre posibilele cauze care au dus la degradarea interioară a lui Radu Beligan ar putea fi consumul excesiv de țigări. În tinerețe, dar și mai târziu, Radu Beligan era cunoscut ca un fumător înrăit. Maestrul nu a renunțat la viciul lui nici în ultima perioadă, chiar dacă medicii îi spuseseră că i-ar putea dăuna. Fiul lui, Alexandru, a declarat în nenumărate rânduri că tatăl său a renunțat la viciul de o viață, însă maestrul îl contrazicea de fiecare dată când urca pe scenă și nu putea rezista tentației de a mai trage cu nesaț dintr-o țigaretă.

Ultima piesă în care a jucat Radu Beligan a fost „Nemuritorul”, în regia lui Dan Tudor.

 

 

—————————————

Radu Beligan: „Viața este opera de artă prin excelență”

 

Într-un interviu acordat Ziarului Metropolis, la finalul lui decembrie, actorul spunea că „dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este opera de artă prin excelenţă”. Iată un fragment din interviu:

Ziarul Metropolis: „Finalul piesei „Nemuritorul” vorbeşte despre iubire. Care e marea dumneavoastră iubire în această „călătorie scurtă”?

Radu Beligan: Teatrul. V-aţi fi aşteptat să vă răspund altceva? La vârsta mea îmi pot permite să spun adevărul. Nu a fost vocaţie, a fost intoxicaţie. De mic copil am fost atras de teatru. Ca Dali, care îşi povestea existenţa începând cu viaţa intrauterină, şi eu aş putea spune că de când mă ştiu mi-am dorit să fiu actor. A fost o poveste de dragoste care mi-a cerut şi căreia i-am făcut sacrificii.

Cei apropiaţi mi-ar putea reproşa că am fost un tată şi un soţ demisionar, că n-am trăit decât pentru scândura bătătorită a scenei. Nu îi pot contrazice, dar privind în urmă, dacă ar fi să o iau de la capăt, n-aş schimba nimic. Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumuseţea cu care anumiţi oameni o creează, din timp în timp, pornind de la haos: tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărţile pe care le scriu şi viaţa pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este opera de artă prin excelenţă.”

—————————————

 

 

„Cât trei academicieni“

Beligan are o autoritate rareori întâlnită, înainte încă de a scoate o vorbă, spunea Camil Petrescu. „Replică după replică, nedumerirea sporeşte… E un unanim acord în a afirma că nu se înţelege nimic din ceea ce pronunţă. Vocea lui e albă, dicţiunea stropşită, fraza petecită”, explica dramaturgul. „În realitate, Beligan nici nu e actor… E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni, la curent cu tot ce joacă… alţii, un iubitor de teatru, aleargă pătimaş după piesele altora, amuzat sincer de jocul tuturor camarazilor de talent… Între două lungi discuţii despre artă (de obicei pe la anticari) îşi aduce aminte că «azi joacă», şi aleargă în fugă la teatru…”, preciza Camil Petrescu.

 

 

Biografia maestrului

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

 

 

Actorul s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni din judeţul Bacău. Între anii 1937 şi 1938, Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti. Actorul a fost discipol al profesoarei Lucia Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, fără să încheie însă studiile.

Radu Beligan a debutat pe scena teatrului Regina Maria, în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra.

—————————————

„Eu am hotărât să mor pe scenă, ca Moliere. Nu admit alt sfârşit. Actoria este o muncă foarte grea când o faci serios şi o glumă când o faci în glumă.”

—————————————

În anul 2002, preşedintele Franţei, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan a fost numit în grad de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare. În acelaşi an, actorul a primit Marele Premiu acordat de Guvernul României, în cadrul Premiilor Naţionale de Teatru.

 

 

În anul 2003, Beligan a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”. În acelaşi an, actorul a primit trofeul „România 2000”.

În anul 2004, Radu Beligan a devenit membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaştere a activităţii în domeniul artei.

Totodată, Radu Beligan a fost decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofiţer”.

În anul 2008, Beligan a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în gradul de „Mare Cruce” cu însemn pentru civili.

În anul 2013, Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor/ Guiness Word Records, ca „cel mai longeviv actor de teatru în activitate”, iar în anul 2014 a fost premiat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo.

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, Radu Beligan a publicat cărţile „Pretexte şi subtexte” (1968), „Luni, Marţi, Miercuri…” (1978) şi „Note de insomniac” (2001).

 

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!