Radu Jude a câștigat „Ursul de Argint” pentru regia filmului „Aferim!”

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 20 februarie 2015

Radu jude_Ursul de aur 2015

Radu Jude, care a câştigat, sâmbătă seară, Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Berlin, a declarat pentru Mediafax că această distincţie aparţine întregii echipe care a lucrat „din greu, cu multă pasiune şi mult talent” la lungmetrajul „Aferim!”, potrivit Mediafax.

„Premiul ar trebui să fie un semn în plus faţă de atâtea altele din ultimii ani că ceea ce numim cinematograf de artă, film de autor, ar trebui sprijinit de instituţiile care pot susţine acest lucru în România: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-şi facă filme, în primul rând”, a declarat Radu Jude pentru Mediafax, sâmbătă seară, după ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Berlin.

De asemenea, Radu Jude a spus că Ursul de Argint obţinut la Festivalul Internaţional de la Berlin înseamnă o distribuire mai bună a lungmetrajului în România şi în străinătate, dar şi o şansă ca acesta să fie mult mai vizionat.

Întrebat dacă distincţia primită la Berlin nu i-a trezit şi un alt sentiment, de încununare a unei munci depuse, Radu Jude a declarat că obţinerea acestui premiu este „chiar un sentiment neplăcut”, pentru că trofeul pentru regie, „cum este el gândit”, nu este, de fapt, doar pentru el, ci pentru toată echipa care a lucrat „din greu, cu multă pasiune şi cu mult talent”.

Cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5-15 februarie) a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, „”ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”.

De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor.

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

„Este cel mai important premiu pe care l-am luat, bineînţeles, cu amendamentul că sunt convins că lucrul care contează cu adevărat este calitatea filmului, iar asta nu poate să o certifice niciun premiu din lume. Cred că este iarăşi important ca jurnaliştii, criticii de film – toţi cei care se ocupă – să caute valoarea filmelor, indiferent dacă ele sunt sau nu premiate.”

„În ce mă priveşte, este foarte important că un film de autor, film de artă, câştigă un astfel de premiu. Este o dovadă că acesta este tipul de cinema care are nevoie să fie susţinut cât mai mult în România, şi nu filmul comercial. Nu am nimic împotriva filmului comercial, dar atât timp cât vorbim de susţinere din fonduri publice, cred că România poate fi reprezentată internaţional mult mai bine şi mai eficient de cinematograful de artă.”

Radu Jude

Sursa: www.ziarulring.ro

 

„Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece şi prin perete”, care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. „Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

„Aferim!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când „Poziţia copilului”, produs tot de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

„Este mai mult decât onorant, mai ales că nu sunt decât doi ani de când s-a luat un Urs de Aur şi doar câţiva de când s-a luat încă un Urs de Argint şi un premiu Bauer, pentru «Eu când vreau să fluier, fluier», de Florin Şerban. Să nu mai spunem despre primul Urs de Aur pentru scurtmetraj, pentru Cristi Puiu, anul acesta, împlinindu-se 50 de ani de când au început să dea premii pentru scurtmetraje, au fost reluate toate filmele care au luat Ursul de Aur pentru scurtmetraj de-a lungul timpului, deci inclusiv «Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea».”

Irina Margareta Nistor

Sursa: Mediafax

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!