Ramane cum am stabilit: Salariile bugetarilor, inghetate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 noiembrie 2013

Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013. O crestere salariala de pana 10% este prevazuta doar pentru profesori debutanti.

Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.

Totusi, incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic de 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale. Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.

 

Sindicatele, dezamagite

Decizia de inghetare a salariilor in 2014 face ca personalul din sistemul sanitar sa se simta dezamagit si tradat de USL, a declarat, pentru Mediafax, vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi.

„Suntem foarte dezamagiti. Am avut mari sperante in USL, am ajutat la venirea lor la guvernare. Ne simtim dezamagiti si tradati. Nu am cerut decat ceea ce ei au promis prin programul de guvernare”, a declarat Marius Sepi. El a precizat ca, in 14 noiembrie, personalul sanitar va stabili care sunt zilele in care va intra in greva de avertisment, respectiv greva generala. „Medicii sunt nemultumiti si au promis ca vor intrerupe lucrul. Asteptam sa fim invitati la discutii de Ministerul de Finante, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii. Au promis ca ne vedem dupa 31 octombrie si nu ne-am mai vazut. Facem apel sa fim chemati la consultari”, a mai spus vicepresedintele Federatiei Sanitas. In 2 noiembrie, peste 4.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala, cerand in primul rand alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate.

Totodata, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) atrage atentia ca acordarea burselor pentru rezidenti majoreaza veniturile acestora cu pana la 75%, iar astfel se face o discriminare intre educatie si sanatate si nu creste interesul pentru a lucra in invatamant. Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a precizat ca, in educatie, majorari salariale de pana la 10% ar urma sa fie facute celor care au intre zero si sase ani vechime, nu doar debutantilor, care au cel mult doi ani vechime.

Pe de alta parte, Guvernul a mai stabilit ca salariile restante care vor fi castigate anul viitor in instanta, prin procese deschise impotriva statului, de catre bugetari, vor fi achitate tot esalonat pe o perioada de cinci ani, conform sistemului aplicat si pana in prezent, cu un cuantum al ratelor in crestere de la an la an.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!