Rămășitele ruperii USL: Tăriceanu își face partid, guvernul Ponta III investit

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 7 martie 2014

crin antonescu_calin popescu tariceanu_victor ponta

Ruperea USL-ului de săptămâna trecută a dus la schimbarea rolurilor pe scena politica românească. În timp ce Tăriceanu anunță că își face partid și candidează la prezidențiale împotriva lui Antonescu, Victor Ponta formează un nou guvern, în alianță cu UDMR, dar neacceptat de președintele Traian Băsescu. Un război între palate și partide care încinge la maxim politicienii.

Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat, luni, propunerile de miniștri pentru guvernul Ponta III. Printre nume, câteva surprize, cum ar fi Ioana Petrescu la Ministerul Finanțelor și Gabriela Szabo la Ministerul Tineretului și Sportului. UDMR a primit, de asemenea, două ministere în noul guvern – al Culturii și al Mediului -, precum și o funcție de vicepremier și 14 secretari de stat. Schimbarea Guvernului nu a fost acceptată de președintele Traian Băsescu, care a declarat că noul Executiv trebuie să-și asume răspunderea pe un nou program de guvernare sau va fi „ilegitim”. El a amenințat că nu va semna decretele de numire a noilor miniștri până când nu se pronunță CCR.

„Pe fond, în scrisoarea pe care am transmis-o premierului îi solicit un lucru simplu: prin asumarea răspunderii să treacă prin Parlament noul program de guvernare. Nu este o chichiță, este o cerință ca urmare a schimbării majore a structurii Guvernului. Nu se poate menționa USL-ul când USL-ul nu se mai află acolo. Au apărut noi obiective care trebuie incluse prin programul de guvernare. Forțarea unui vot fără modificarea programului are două riscuri: atacarea hotărârii de către 50 de parlamentari și, din câte știu, va fi și declanșarea conflictului constituțional. Trebuie respectat spiritul Constituției”, a declarat șeful statului.

 

Ponta îl ignoră pe Băsescu

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marți după-amiază, în plenul Parlamentului, că noul Executiv va continua programul de guvernare al USL, până în anul 2016, în ciuda faptului că președintele Traian Băsescu i-a cerut să-și asume un nou program de guvernare, în urma protocolului cu UDMR.

„Vreau să precizez foarte clar că acest Guvern continuă programul de guvernare aprobat de dumneavoastră, senatori și deputați, în 21 decembrie 2014. Reprezentanții UDMR au spus foarte clar că se alătură și sprijină acest program de guvernare”, a declarat Victor Ponta, mulțumind totodată formațiunii maghiarilor din România pentru sprijinul acordat programului de guvernare.

„Este un program de guvernare la care mă voi referi și mă voi mândri de el că a fost construit în cadrul USL. Cred că acest program trebuie adus la îndeplinire până la următoarele alegeri parlamentare din anul 2016”, a mai spus premierul, care a precizat că înțelege decizia politică PDL și a PP-DD.

De asemenea, Ponta i-a asigurat pe liberali că nu se pune problema schimbării cotei unice de 16% și că se va încerca aducerea în discuțiile cu delegațiile Comisiei Europene, FMI și Băncii Mondiale atât scutirea de impozit a profitului, cât și reducerea contribuției de asigurări sociale.

Totuși, Victor Ponta a făcut un apel ca bătălia „să se ducă în limitele sale democratice”, dar și ca hotărârea de marți a Parlamentului privind noul Executiv „să fie acceptată de președinte”.

 

De ce s-a rupt USL

USL s-a rupt, pe 25 februarie, după ce liderii PNL au votat, în ședința Delegației Permanente, ieșirea de la guvernare. În plus, miniștrii liberali și-au dat demisia, miercuri, PNL cerând și demisia premierului Victor Ponta. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost printre cei șase liberali care au votat împotriva ruperii USL.

Înainte de ședința liberalilor, Victor Ponta a ținut o declarație de presă, în care a rememorat „buna colaborare” cu cei de la PNL și și-a reexprimat dorința ca aceștia să accepte numirile pe funcțiile pe care PSD le oferă. Oferta social-democraților a fost refuzată de nenumărate ori de liberali în cele peste 2 săptămâni de criză în USL.

În schimb, președintele PNL, Crin Antonescu, a catalogat intervenția lui Victor Ponta ca fiind „de efect teatral”, spunând despre președintele PSD că face parte din „colecția oamenilor politici care sunt gata să plângă”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a încheiat conferința de presă, după 50 de minute în care niciunul dintre colegii săi liberali nu a spus vreun cuvânt. „Îl consider pe Victor Ponta principalul vinovat”, a subliniat Crin Antonescu.

„Mă pot întâlni de 120 de ori pe zi cu Traian Băsescu și, dacă vreau, nu informez. Nu dau raportul nici la dl Ponta, nici la altcineva. Eu nu pot discuta de responsabili decât de omul care este la vedere”, a mai declarat liderul PNL.

„E corect ca domnul Ponta să demisioneze. Domnul Ponta crede probabil că nu este cazul și va arunca o serie de ocări. Dacă decide să nu vină să ceară o nouă investitură și cârpește un guvern, să o facă mai repede, dar să nu aștepte 45 de zile. Să renunțe la tentativa de mituire politică, să pună un guvern. Altfel, lucrurile tind să se prelungească”, a completat liderul PNL, care a susținut că Victor Ponta „se aruncă în brațele UDMR”.

„Noi cerem demisia și, dacă nu și-o dă, suntem în Opoziție. Moțiunea de cenzură este o armă importantă, principala armă parlamentară a unui partid de opoziție. Nu vă îndoiți că PNL, singurul partid politic din Opoziție care are acces la această armă, va folosi această armă a moțiunii”, a explicat președintele PNL. „Vom reveni la guvernare”, a încheiat încrezător Crin Antonescu.

 

Tăriceanu vrea președinte

Fostul prim-ministru liberal Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat, miercurea trecută, intenția de a forma un nou partid și de a candida la alegerile prezidențiale împotriva lui Crin Antonescu. Tăriceanu ar urma să fie susținut și de USD. De asemenea, fostul premier PNL l-a atacat pe Crin Antonescu și l-a acuzat că urmărește voturile lui Traian Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL, miercuri după-amiază, după declarațiile împotriva ruperii USL, făcute atât marți, cât și miercuri. Totodată, fostul prim-ministru PNL a susținut o declarație de presă în care a anunțat că nu este de acord cu ruperea USL și a dezvăluit că a discutat miercuri dimineață cu Victor Ponta în vederea menținerii Uniunii. El i-a cerut lui Crin Antonescu să se răzgândească.

Și președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, pentru Mediafax, că nu a văzut probleme importante în interiorul USL, care să fi necesitat decizia PNL de marți seară în timp ce vicepreședintele PNL, Florin Turcanu, spunea că USD și PSD nu se vor bucura prea mult după ruperea USL de marți seară, transmite Agerpres.

Liderul socialiștilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat pentru RFI România că „ieșirea PNL de la guvernare nu este un gest foarte responsabil” din partea PNL, adăugând că „Guvernul și Ponta vor supraviețui”.

 

Guvernul Ponta III

Candidații propuși de Victor Ponta pentru a ocupa funcții de miniștri au fost audiați, marți, în comisiile parlamentare de specialitate, la ora 15:00, acesta primind votul de investitură în plenul reunit al Parlamentului.

Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat, luni, propunerile de miniștri pentru guvernul Ponta III. Printre nume se regăsesc și câteva surprize, precum Ioana Petrescu la Ministerul Finanțelor și Gabriela Szabo la Ministerul Tineretului și Sportului. De asemenea, UDMR a primit două ministere în noul guvern – al Culturii și al Mediului -, precum și o funcție de vicepremier și 14 secretari de stat.

Luni s-au încheiat negocierile finale cu privire la componența și programul viitorului guvern, după ce PNL a decis ruperea USL și trecerea în Opoziție. Conducerea UDMR a decis în acest weekend că este gata să intre la guvernare alături de USD, fiind pentru prima oară când formațiunea maghiară intră într-un Cabinet format din miniștri exclusiv de stânga.

Acordul semnat, luni, de USD și UDMR prevede, la articolul 9, o inițiativă legislativă care să reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autorităților locale de a arbora steaguri proprii pe instituții, pe lângă cel al Uniunii Europene și al României.

Acordul semnat între USD și UDMR mai prevede continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsoanele de la Câmpia Turzii la Târgu Mureș și soluții pentru continuarea lucrărilor de la Gilău la Oradea, dar și promovarea în Parlament a unor legi de introducere a sistemului after-school și a mesei calde pentru elevi. Pentru susținerea autorităților locale, părțile convin continuarea procesului de descentralizare, dar și asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale în vederea funcționării eficiente a administrației publice locale.

PSD a publicat pe site Acordul Politic între Alianța Electorală USD și UDMR, precum și Protocolul privind colaborarea politică dintre PSD și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din cadrul Camerei Deputaților.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!