Răpit în Burkina Faso

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 10 aprilie 2015

Un agent de securitate român, care are și cetățenie franceză, a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea unei mine de mangan din Burkina Faso.

Mina, situată în provincia nordică Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș, scrie Mediafax. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac.

Potrivit unor surse guvernamentale de la Ouagadougou, forțele armate din Mali și Niger îl caută activ pe cetățeanul român luat ostatic. Grupul care l-a răpit pe român s-a îndreptat spre o zonă situată la frontiera dintre Burkina Faso, Mali și Niger.

Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali.

Forțele de securitate din Burkina Faso au căutat duminică în zona de deșert din apropierea granițelor cu Mali și Niger, dar nu au găsit niciun indiciu privind agentul român de securitate răpit, au anunțat autoritățile, citate de Reuters.

Guvernul din Burkina Faso a anunțat că a înființat o celulă de criză și că atacatorii, ale căror motive și identitate nu sunt cunoscute, au fugit spre frontiera cu Niger.

Familia românului răpit sâmbătă în Burkina Faso a discutat, duminică, la sediul Ministerului de Externe, cu reprezentanții Celulei de Criză activate pentru acest caz. Ministerul de Externe a precizat că Celula de Criză își continuă activitatea în permanență, iar misiunile diplomatice române din regiune sunt în alertă maximă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!