Românii care au vrut să răpească trei copii englezi erau de fapt… un bulgar

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 iunie 2015

Cipru_Protaras

Românii au fost din nou în centrul atenției, după ce cele mai citite publicații din Marea Britanie au relatat că un grup de români a încercat să răpească trei copii ai unor turişti englezi dintr-un hotel din Cipru. Se pare însă că jurnaliștii britanici nu s-au informat corespunzător, pentru că realitatea a fost cu totul alta.

Unul dintre titlurile jurnaliștilor de la Daily Mail din ediția de joi, 18 iunie suna așa  „Hoţi de copii din România au încercat să răpească, dintr-un hotel din Cipru, copii britanici”. Reacțiile de ură împotriva românilor nu au întârziat să apară, după ce articolul a fost preluat şi de alte publicaţii britanice, care menţionau că hoţii de copii ar fi provenit din România. Presa britanică s-a bazat pe infromațiile unui turist britanic, Greg Lletford, care a declarat că „un cuplu de români a dus doi copii la o maşină care îi aştepta”.

În cele din urmă, s-a făcut lumină. Purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Nikoletta Tyrimou, a declarat că informaţiile vehiculate în presa britanică sunt false, iar cei doi români ar fi, de fapt, un bulgar. „Am primit telefoane toată ziua. Nu ştiu în câte moduri pot să o mai spun. Nu s-a întâmplat aşa cum a apărut în ziare”, a spus Tyrimou, pentru Cyprus Mail. Ea a menţionat că nu au fost arestaţi doi oameni, ci doar unul. De asemenea, nu existau oameni deghizaţi care să fure copii şi nici maşini care să-i aştepte.

———————————

„Secţia de poliţie din Famagusta a fost într-adevar sesizată de un incident care a avut loc la hotelul Anastasia. Poliţia a arestat un tânăr de 19 ani din Bulgaria, despre care turiştii spuneau că le filmează copilul şi că ar fi încercat să-l răpească. L-am interogat şi am făcut percheziţie la el acasă. Nu am găsit nimic care să indice că ar face parte dintr-o reţea de răpitori de copii sau că ar fi obsedat de copii. Tânărul a fost eliberat. Investigaţiile continuă, dar vă asigur că nu s-a întamplat aşa cum a apărut în presă.”

NikolettaTyrimou

———————————

Jurnaliștii britanici scriseseră anterior că un cuplu de români a fost prins, în timp ce încerca să răpească mai mulţi copii englezi dintr-un complex hotelier din Cipru. Panica produsă în urma acestui incident a determinat mutarea a aproximativ 120 de turişti britanici şi irlandezi la un alt hotel. Românii au fost reţinuţi, scrie presa din Marea Britanie.
Compania britanică Thomas Cook, un vechi şi renumit operator de turism, a anunţat că a relocat mai multe familii care fuseseră cazate în complexul turistic Anastasia Beach, de lângă Protaras, în Cipru. Turiştii proveneau din Marea Britanie şi Irlanda, conform presei britanice.
Tot presa britanică scria, anterior, că polițiștii vor să afle dacă românii făceau parte dintr-o reţea de trafic de carne vie.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!