Raportor ONU: „În România se neagă gradul mare de sărăcie”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 noiembrie 2015

saracie 1Mulți oficiali români sunt într-o stare de negare în ceea ce privește gradul mare de sărăcie din țară, deși 40% din populație este afectată de acest fenomen, iar peste 34% dintre copii suferă de lipsuri materiale extreme, a declarat, recent, raportorul ONU pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului, Philip Alston.

Într-o conferință de presă susținută la finalul misiunii pe care a avut-o în România începând din 2 noiembrie, reprezentantul Națiunilor Unite a spus că a transmis deja un raport Guvernului, iar raportul final va fi prezentat în vara anului viitor.

„Răspunsul României la sărăcia cu care se confruntă mulți dintre cetățenii săi dă dovadă de aceleași patologii. Mulți oficiali sunt într-o stare de negare în ce privește gradul de sărăcie în țară și discriminarea celor aflați în sărăcie extremă, în special romii”, a arătat raportorul ONU, citat de Mediafax.

 

Probleme cu corupția la nivel mic

Acesta a mai spus că România a făcut progrese majore în ceea ce privește corupția, însă doar în cazurile mari, existând încă probleme cu corupția la nivel mic în ceea ce privește accesul la mai multe servicii sociale.

 „Mi s-a spus de multe ori că sărăcia este o alegere. Este, într-adevăr, dar alegerea este făcută prea adesea la nivel de politici guvernamentale”, a mai spus Alston.

Potrivit acestuia, societatea românească este puternic divizată, nu doar în termeni de urban/rural, decalajul mai important fiind între cele 40% dintre persoanele expuse riscului de sărăcie și ceilalți, a căror bunăstare este prioritară pentru multe politici oficiale.

„Aceste momente în care ne aflăm sunt momente de răscruce pentru România. Am fost încurajat să fac critici constructive. Raportul detaliază o serie de statistici cunoscute. România s-a plasat constant pe ultimele locuri în ceea ce privește sărăcia și excluziunea socială în cadrul Uniunii Europene. (…) După orice standarde ne-am uita, procentele sunt mici pentru o țară mare cum este România. (…) În plus, față de 40% din populație care este în risc de sărăcie sau de excluziune socială, se estimează că 29% au lipsuri materiale severe, procentul fiind de aproape trei ori mai mult decât media UE”, a mai spus raportorul ONU.

 

„Banii sunt acolo”

„Dacă România nu își rezolvă problema sărăciei, poți presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deși sunt colectate taxe la stat, reflectă de fapt o decizie politică. Banii există și este și mai important că există motive clare pentru care nu sunt disponibili și mai mulți bani. Mai multe guverne din România au făcut alegeri la nivel de politici publice pentru a îmbunătăți traiul celor care erau deja într-o situație bună, nu pe al celor mai săraci. Evaziunea fiscală este ridicată și există un mare grad de corupție care scad veniturile la buget. Chiar și atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupției, doar o mică parte a banilor sunt confiscați. E o parte bună, pentru că aici scapi cu banii dacă ești corupt”, a arătat raportorul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!