Raportul CE: Coruptia, problema sistemica in Romania

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 februarie 2014

spaga medic2_1Comisia Europeana a prezentat zilele trecute primul raport privind coruptia la nivelul intregii Uniuni Europene. Romaniei ii este dedicat un document de 18 pagini in care se afirma ca exista o coruptie sistemica si ca masurile de eradicare ale fenomenului sunt reversibile.

„Usurinta cu care temelia reformei a putut fi atacata in Parlament a reamintit ca nu exista niciun consens in ceea ce priveste urmarirea obiectivelor MCV. Responsabilitatea si integritatea functionarilor alesi si numiti constituie in continuare motive de ingrijorare, se afirma in raportul Comisiei Europene.

In redactarea raportului au fost urmarite si cateva dintre initiativele legislative cele mai recente ale Parlamentului din decembrie 2013, despre care se afirma ca ar fi limitat domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie si al dispozitiilor din dreptul penal referitoare la conflictele de interese, au pus serios la indoiala stabilitatea legislatiei actuale si angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie.

Comisia a amintit si de obiectivele care vor fi urmarite pe viitor in relatia cu Romania: conflictele de interese, alocarea fondurilor guvernamentale catre administratiile locale, garantii anticoruptie pentru procesele de achizitiile publice, transparenta executarii contractelor publice de mare anvergura, aplicarea unor coduri de conduita pentru functionarii alesi. Raportul recomanda si impunerea de sanctiuni pentru practicile de coruptie, conflicte de interese si situatiile de incompatibilitate.

Un alt element urmarit de CE este stabilitatea sistemului judiciar, despre care forul european afirma ca este amenintata. Astfel, raportul CE arata ca obiectivul legat de justitia din Romania in perioada urmatoare este mentinerea tuturor garantiilor necesare pentru protejarea stabilitatii, independentei si continuitatii bilantului pozitiv al institutiilor anticoruptie si al sistemului judiciar.

In domeniul Sanatatii, Comisia prezinta rezultatele Eurobarometrului din 2013, in care se vede ca 28% dintre romani au facut plati informale pentru a avea acces la ingrijire medicala, fiind cel mai ridicat procent din UE. De asemenea, autorii raportului prezinta un alt rezultat al sondajului in care se vede faptul ca gestul de a da spaga medicului a intrat in mentalitatea generala. Astfel, jumatate din respondenti considera ca e normal sa dea spaga contra serviciilor medicale. 

Presa din Romania, influentata politic

Raportul Comisiei Europene trage un semnal de alarma si la capitolul integritate mass-media, atragand atentia ca presa din Romania este influentata frecvent de simpatiile politice ale patronilor de institutii mass-media.

„Informarea obiectiva s-a deteriorat in ultimii ani, iar presa este adesea influentata de interesele specifice si de afilierile politice ale proprietarilor unor societati de media”, se arata in raportul Comisiei Europene, in capitolul Mass-media si accesul la informatii.

De asemenea, raportul atrage atentia asupra „limitarilor libertatii presei”, care au diminuat accesul la informatii la nivel national. Oficialii CE apreciaza aceasta tendinta a fiind „ingrijoratoare”, in contextul in care tara noastra are cea mai mica rata de acoperire a internetului din Uniunea Europeana.

In raportul CE, Romaniei ii este dedicat un document de 18 pagini in care se afirma ca exista o coruptie sistemica si ca masurile de eradicare a fenomenului sunt reversibile. „Usurinta cu care temelia reformei a putut fi atacata in Parlament a reamintit ca nu exista niciun consens in ceea ce priveste urmarirea obiectivelor MCV. Responsabilitatea si integritatea functionarilor alesi si numiti constituie in continuare motive de ingrijorare”, conchide raportul Comisiei Europene.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!