Raportul lui Nemțov a fost publicat: „De ce a început Putin războiul”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 mai 2015

Raportul politicianului rus asasinat Boris Nemțov despre soldații ruși din Ucraina a fost publicat marți, postum, de activiști și jurnaliști care au continuat munca acestuia. Documentul, ultimul dintr-o serie de rapoarte ale lui Nemțov pe tema corupției din Rusia lui Vladimir Putin, prezintă dovezi că Moscova este implicată în criza din Ucraina, motivele președintelui rus de a genera criză și uriașul cost financiar și uman al războiului din estul Ucrainei.

Nemțov a fost împușcat mortal în spate în noaptea de 27 februarie, în apropiere de Kremlin. Cu câteva zile înainte de asasinarea sa, a anunțat că lucrează la acest raport cu privire la implicarea militară directă a Rusiei în Ucraina. Asasinatul a generat speculații că Nemțov a fost ucis pentru ca raportul de 64 de pagini să nu fie făcut public. Anchetatorii morții sale au confiscat din apartamentul politicianului computere, caiete și alte documente, însă aliații săi i-au continuat munca.

Kremlinul a negat în mod repetat că Rusia livrează arme, soldați și bani separatiștilor din estul Ucrainei, care se luptă cu armata ucraineană în Donețk și Luhansk. Aceste afirmații sunt, însă, infirmate de cadavrele soldaților ruși care sunt returnate familiilor și de soldații care pleacă cu totul din armată pentru a evita detașarea în Ucraina. Mai mult, Occidentul a observat în mai multe rânduri convoaie de armament rusesc ce traversează granița pentru a întări pozițiile separatiștilor.

Raportul lui Nemțov nu aduce multe noutăți în acest sens, întrucât multe dintre informații par a fi fost obținute din surse deschise, scrie sursa citată, care a obținut o copie a documentului. Primul capitol explorează posibilele motive pentru care Putin a început războiul din Ucraina. Nemțov este de părere că totul ține de popularitatea președintelui.

 

Miză electorală

La sfârșitul lui 2011, popularitatea lui Putin a început să scadă semnificativ și victoria sa electorală s-a datorat doar „fraudării alegerilor”, susține raportul. Popularitatea sa a continuat să scadă, așa că, în 2014, după revoluția EuroMaidan din Ucraina, Putin a pus Rusia pe calea războiului, anexând peninsula ucraineană Crimeea și încercând să procedeze la fel în estul Ucrainei. Toate acestea au produs în Rusia efectul necesar ca Putin să păstreze puterea.

Nemțov dedică mai multe capitole felului în care Rusia a ocupat Crimeea, pornind de la propaganda de stat ce a alimentat sentimentul naționalist, apoi implicarea forțelor regulate ruse și mercenarilor în estul Ucrainei.

În capitolul „Cargo-200”, codul militar rus folosit pentru transportul soldaților morți, politicianul afirmă, pe baza dovezilor strânse în anchete făcute publice anterior, că soldații sunt trimiși pe liniile de front din Ucraina. Potrivit estimărilor sale, cel puțin 150 de soldați ruși au fost uciși în luptele cu forțe ucrainene în apropiere de orașul Ilovaisk în august 2014. Rudele decedaților au primit compensații de aproape 4 milioane de dolari de la guvernul rus și au fost solicitate să nu dezvăluie circumstanțele morții celor dragi. Alți 70 de soldați ruși au murit în lupta pentru Debalteve, din ianuarie și februarie anul acesta. Câteva dintre rudele lor au vorbit cu Nemțov după ce statul nu le-a dat banii promiși în schimbul tăcerii.

În capitolul „Cine a doborât avionul Boeing?”, Nemțov se declara adeptul teoriei potrivit căreia forțele ruse sau separatiștii antrenați de ruși au doborât avionul Malaysia Airlines cu un sistem rusesc Buk, la 17 iulie 2014.

În concluzie, Nemțov face apel la ruși să înțeleagă că „nu este nimeni în lume atât de apropiat și de drag poporului rus decât cel ucrainean. Sunt frații noștri.” El dă vina pe Putin pentru „războiul laș și dezgustător” și avertizează: „Va costa țara noastră.” „Vom plăti pentru această aventură cu viețile soldaților noștri, o criză economică și izolarea politică” și „Putin trebuie oprit. Asta poate fi făcut numai de poporul rus”, mai scrie Nemțov.

Raportul a fost finalizat de jurnaliști de investigație și activiști din partidul fondat de acesta, RPR-PARNAS, pe baza documentelor pe care au reușit să le obțină din locuința și biroul lui Nemțov. Colegul lui Nemțov, Ilia Iasin, a dezvăluit că a considerat că este responsabilitatea lui să publice lucrarea mentorului său.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!