Raportul MCV: „Romania a facut progrese, dar raman preocupari”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 februarie 2014

Mark GrayRomania a facut mari eforturi si progrese din momentul aderarii la UE, in 2007, in special in lupta impotriva coruptiei, dar raman preocupari, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei, a declarat, joia trecuta, liderul grupului S&D din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda.
Afirmatia vine in contextul publicarii de catre Comisia Europeana a ultimului raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

„Mecanismul de Cooperare si Verificare nu a fost introdus pentru a indulci evolutiile din Romania sau Bulgaria, ci pentru a expune acele zone in care sunt necesare eforturi suplimentare si pentru a face acest lucru suficient de devreme pentru a preveni efecte negative de durata”, a afirmat eurodeputatul austriac.
„Romania a facut mari eforturi si progrese din momentul aderarii ei la UE, in 2007, in special in lupta impotriva coruptiei, dar raman preocupari, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei si respectarea statului de drept. impartasesc unele dintre aceste preocupari si sper ca Guvernul, Parlamentul si institutiile din Romania isi vor concentra eforturile pentru a asigura in special independenta justitiei, care nu trebuie pusa la indoiala de politicieni”, a adaugat liderul grupului socialist din PE.
Hannes Swoboda a mai spus ca rolul MCV este de a masura progresul institutional din perspectiva standardelor UE” si a apreciat ca cetatenii romani au ocazia sa-si demonstreze aceste aspiratii cu prilejul viitoarelor alegeri europene. „Sper ca alegerile europene din luna mai vor reprezenta o oportunitate de a arata ca romanii sunt europeni devotati si vor participa in numar mare la scrutinul comunitar”, a declarat Swoboda.
CE a prezentat, miercuri, rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul MCV, independenta sistemului din judiciar din Romania fiind unul dintre aspectele in privinta carora executivul comunitar continua sa aiba preocupari.

„Suntem stricti, dar suntem si corecti”

Autoritatile de la Haga sunt stricte si stiu ca uneori sunt privite cu incruntare din aceasta cauza, dar in acelasi timp, sunt si corecte, a declarat, luni, la Bucuresti, ministrul olandez de externe, Frans Timmermans, referindu-se la raportul MCV pentru Romania. In cadrul conferintei de presa comune cu ministrul roman de externe, Titus Corlatean, Frans Timmermans a precizat ca raportul MCV publicat la 22 ianuarie contine „cateva elemente foarte incurajatoare”, iar Olanda va studia „cu atentie” acest document.
„Pozitia noastra este intotdeauna aceeasi, suntem stricti si stim ca uneori suntem priviti cu incruntare pentru ca suntem stricti, dar suntem si corecti. si cred ca acolo unde vedem pasi inainte in Romania trebuie sa recunoastem acest lucru”, a spus Timmermans.
Seful diplomatiei olandeze a mai precizat ca Haga va face „o evaluare completa” a raportului, dupa care va discuta la Bruxelles, „in spiritul cooperarii si al dorintei de a rezolva impreuna problemele”. Timmermans a subliniat ca Olanda este „de multi ani parte a reformei judiciare din Romania”, in sensul „oferirii de expertiza, al schimbului de judecatori”.

Oficialul olandez a mai spus ca judecatorii din tara sa care au lucrat in Romania se intorc si spun ca vad „schimbari pozitive”. Acest lucru „ne incurajeaza sa continuam aceasta cooperare, pentru ca este benefica pentru ambele tari”, a evidentiat Frans Timmermans. El a mai punctat faptul ca Romania si Olanda sunt parte a familiei europene, „guvernata de un set de reguli europene”.

In ceea ce priveste dosarul Schengen, Frans Timmermans a declarat ca a luat nota de pozitia autoritatilor de la Bucuresti si de dorinta acestora de a adera pana la sfarsitul anului 2014. „Inteleg pe deplin ceea ce spuneti, suntem pregatiti sa ne uitam la dezvoltarile pozitive (…) Guvernul olandez va aborda acest lucru (dorinta de a adera in 2014 – n.r.) in stilul clasic, cu o atitudine stricta si corecta si sper ca asta sa duca la rezultate pozitive”, a spus seful diplomatiei olandeze.
Olanda este tara care s-a opus cel mai mult aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, facand legatura intre acest dosar si rapoarte pozitive pe MCV.

Presa externa, despre MCV

Raportul MCV privind progresele din domeniul justitiei din Romania si Bulgaria, publicat miercuri de Comisia Europeana, a intrat in atentia unora dintre cele mai prestigioase institutii de presa straine, care redau pe larg situatia din cele doua tari.
La sapte ani de la aderarea la UE, Bulgaria si Romania inca au probleme cu trimiterea politicienilor corupti in spatele gratiilor, a transmis Comisia Europeana, scrie EU Observer, articol preluat de Novinite. Spre deosebire de Croatia, care a aderat la UE de-abia in anul 2013, dar si fata de celelalte 10 tari care au devenit membre UE in anul 2004, Bulgaria si Romania sunt inca subiectul unei monitorizari speciale din partea Comisiei Europene, privind reformele judiciare si lupta impotriva coruptiei. In cazul Bulgariei, monitorizarea cuprinde, de asemenea, si crima organizata, mai scrie sursa citata.

Romania sta mai bine decat vecinul din sud la capitolul justitie, dupa condamnarea fostului premier Adrian Nastase si a mai multor parlamentari la cativa ani de inchisoare, insa independenta justitiei a fost afectata de actiunile din Parlament din „martea neagra” – 10 decembrie.

Reuters scrie ca UE si SUA avertizeaza Romania cu privire la presiunile asupra justitiei. „Uniunea Europeana si Statele Unite au transmis Romaniei, miercuri, sa puna capat presiunii politice asupra judecatorilor, in contextul ingrijorarilor crescute legate de statul de drept intr-una dintre cele mai corupte tari ale UE”, se arata in articolul respectiv. Sursa citata, preluata si de The New York Times, aminteste si de evenimentele din 10 decembrie, din Parlament, care au ridicat semne de intrebare privind angajamentul tarii de a se reforma la sapte ani dupa ce a aderat la UE. Astfel, sistemul judiciar din Romania ramane sub monitorizarea speciala a UE, care, de obicei, se aplica tarilor din afara UE care se pregatesc de aderare.
„UE cere Romaniei si Bulgariei sa consolideze lupta impotriva coruptiei”, titreaza si Bloomberg, iar Wall Street Journal noteaza ca UE critica Bulgaria din cauza reformelor juridice si remarca progrese in cazul Romaniei. Totodata, in ce priveste tara noastra, este subliniata imbunatatirea cooperarii dintre institutiile locale.

Raportul, pe scurt

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a prezentat public un scurt rezumat al raportului anual, adoptat miercuri, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Cu acest prilej, Gray a subliniat faptul ca in cele doua tari s-au inregistrat progrese in domeniul justitiei, dar sunt si o serie de lucruri criticabile, care trebuie sa fie imbunatatite, acestea regasindu-se in recomandarile facute de Comisia Europeana in baza unei analize tehnice extrem de riguroase.
Mark Gray a subliniat faptul ca CE nu face aprecieri cu privire la faptul ca raportul MCV ar fi unul pozitiv sau negativ, ci statele membre UE interpreteaza in aceasta maniera atunci cand se pune, de exemplu, problema aderarii la spatiul Schengen.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!