Rasismul, promovat de mass-media britanica

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 20 ianuarie 2014

newspapers on immigration

Atitudinile rasiste sunt prezente in felul in care mass-media britanica reflecta viata minoritatilor etnice din Regatul Unit, reiese dintr-un sondaj de opinie ale carui rezultate au fost publicate in 9 ianuarie, prin intermediul unui articol publicat de cotidianul The Independent.

Modul in care sunt portretizate minoritatile din Marea Britanie in ziare si televiziune incurajeaza discriminarea si rasismul, cred participantii la studiul realizat recent la solicitarea Organizatiei Runnymede Trust, care militeaza pentru egalitate interetnica si rasiala. Aceasta este opinia unui procent de 78% dintre respondenti – persoane cu origini etnice diverse.

Cei mai convinsi de retorica rasista a jurnalistilor britanici sunt pakistanezii, 94% dintre ei sustinand ca aceasta este discriminatorie. Lor le urmeaza europenii, spre surprinderea autorilor studiului. Circa 76% dintre acestia acuza ca rasismul isi face simtita prezenta in mass-media actuala din regat. In fine, trei sferturi dintre caraibieni, 68% dintre indieni si 67% dintre africani au aceiasi parere.

Sondajul a fost realizat la cererea Runnymede Trust, de catre organizatia specializata in investigatii sociale Ethnic Focus. Esantionul de respondenti a fost constituit din 750 de persoane adulte.

 

Avertisment catre mass-media

„Patru din cinci locuitori ai Marii Britanii sustin ca mass-media promoveaza rasismul atunci cand reflecta viata minoritatilor etnice din regat. Opinia este impartasita in egala masura de africani, asiatici si europeni. Majoritatea britanicilor pun la indoiala capacitatea jurnalistilor de a prezenta in mod obiectiv aceste aspecte ale actualei societati”, spune Rob Berkeley, directorul Runnymede Trust. „Aproape toti pakistanezii intervievati in cadrul sondajului nostru sunt de aceasta parere. Organizatia noastra isi exprima ingrijorarea fata de consecintele pe care aceste manifestari le pot avea asupra relatiilor dintre diferite grupuri etnice”, a continuat el.

Reprezentantul Runnymede Trust opineaza ca mass-media britanica este datoare sa incerce mai degraba sa previna tensiunile sociale ce pot aparea, in loc sa promoveze stereotipuri negative de imagine referitoare la diverse categorii de imigranti.

 

Apel la autoritati

Opiniile critice ale imigrantilor din Regatul Unit la adresa materialelor publicistice difuzate prin intermediul ziarelor, radioului si televiziunii ori internetului din aceasta tara s-au radicalizat din cauza campaniei de presa negative promovate vizavi de romani si bulgari, sustin autorii studiului. In consecinta, 89% dintre est-europenii stabiliti in Marea Britanie considera ca, in prezent, mass-media contribuie direct la promovarea atitudinilor rasiste.

Autoritatile ce au responsabilitati in reglementarea activitatii mass-mediei britanice trebuie sa manifeste vigilenta, pentru ca actualul discurs promovat de jurnalisti poate provoca tensiuni sociale impotriva imigrantilor, atrag atentia, in concluzie, coordonatorii sondajului de opinie.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!