Rasmussen: „NATO nu va aduce arme nucleare în estul Europei”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 mai 2014

Alianța Nord-Atlantică nu intenționează să aducă armament nuclear și nici să mobilizeze un număr mare de militari suplimentari în state est-europene, în pofida disensiunilor cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, a dat asigurări secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen. În 1997, Alianța Nord-Atlantică și Rusia au semnat un acord prin care NATO se angajează că nu va staționa bombe nucleare pe teritoriile noilor state membre.

În cadrul acordurilor, NATO a stabilit că va asigura apărarea noilor state membre prin consolidarea efectivelor militare, dar fără a staționa permanent „trupe combatante substanțiale” pe teritoriile acestora.

Întrebat într-o conferință de presă organizată luni la Bruxelles dacă NATO va reexamina angajamentul de a nu aduce arme nucleare în state est-europene, în contextul crizei din Ucraina, Rasmussen a răspuns, potrivit agenției Reuters: „În acest moment, nu întrevăd nicio solicitare adresată NATO de modificare a conținutului acordului cu Rusia din anul 1997.” Rasmussen a admis însă că acțiunile Rusiei în Ucraina au creat „o situație de securitate complet nouă în Europa”, evidențiind necesitatea ca NATO să se adapteze acestei situații.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!