Răspunsul românilor la Brexit: sărbătoarea iei!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Evenimente românești pe data 2 iulie 2016

Londra_Cu mandrie poarta ie

Joi a fost referendumul pe tema ieșirea Regatului Britanic din UE, iar vineri a fost Ziua Internațională a Iei. În ciuda rezultatului nefavorabil, românii și-au continuat activitățile și sărbătoarea și s-au derulat, astfel, două acțiuni foarte apreciate: una în Manchester și cealaltă în Londra. Ambele au avut în centrul atenției ia românească, portul tradițional românesc. Ambele au fost un succes, cel puțin prin prisma încântării celor prezenți, a românilor și a invitaților străini, fie ei și englezi care tocmai ce au votat ieșirea din UE.

„Romanian Women in UK” a organizat vineri, 24 iunie 2016, la Londra, un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Iei. Românii participanți s-au bucurat de o atmosferă de poveste transpusă în realitatea timpurilor noastre prin dragostea cu care fiecare participant și-a purtat costumul național și prin sensibilitatea cu care au abordat un eveniment din viața tradițională românească într-un context modern.

Ziua de Sânziene a fost aleasă de „La Blouse Roumaine” ca Ziua Internațională a Iei și preluată și adoptată de „Romanian Women in UK” ca încă un simbol al culturii românești care aduce comunitatea mai aproape de tradițiile naționale, păstrează și transmite intact sentimentul de apartenență la identitatea culturală românească.

„Primul din seria «Nice to meet you», evenimentul Ziua Internațională a Iei s-a bucurat de o trecere în revistă a poveștii Iei, reprezentantă de seamă a portului tradițional românesc, de debutul artistic al interpretei de muzică populară Tatiana Miron și de ospitalitatea restaurantului românesc Crystals of London. Acolo unde se întâlnesc oameni frumoși cu idei îndrăznețe, așa cum s-a întâmplat la acest eveniment, se stabilesc întotdeauna premisele proiectelor de viitor. De la sistemul educațional, punct sensibil cu rată maximă de interes, la cel sanitar, dar și cultural, femeile participante au dezbătut informal idei care se vor concretiza în proiecte”, a declarat Alina Balațchi, președintele asociației.

 

Românce cu ie și cu afaceri în UK

„Romanian Women in UK” este o organizație non-profit fondată de patru femei antreprenor (Alina Balațchi, Veronica Costache, Cristina Irimie, Cristina Patel) din UK, cu menirea de a promova, inspira și susține femeia și comunitatea românească. Printre obiectivele organizației se regăsește informarea și sprijinirea femeilor în procesul de integrare socială, educațională și economică, susținerea și promovarea femeii antreprenor, organizarea de seminarii și conferințe cu diferite teme de interes.”

—————————————

Orice român care se identifică cu obiectivele RWinUk și dorește să devină membru al organizației este binevenit în cadrul acesteia. Prin intermediul pachetelor de membru, aceștia își pot aduce aportul la dezvoltarea de proiecte în folosul comunității românești din UK.”

Alina Balațchi

—————————————

 

Cu mândrie, româncele din Manchester au purtat ie!

uk_Manchester_Asoc Vatra Romaneasca_Cu mandrie poarta ie

În aceeași zi, Asociația Vatra Românească a organizat acțiunea „Cu mândrie, poartă ie!”. Au purtat-o, dar au și prezentat-o invitaților spanioli, turci, englezi etc. „A fost prima acțiune de anvergură a acestei asociații nou-înființate. Nu avem experiență, e drept, dar avem entuziasm. Am avut invitați din comunitatea spaniolă, turcă și alte comunități și toți au fost încântați, sau cel puțin așa ne-au spus. Au fost prezentate cinci costume populare românești autentice, trei din Bucovina, unul din Oltenia și unul din Muntenia”, ne-a declarat Alexandra Fielding, inițiatoarea acestui eveniment.

—————————————

„Vedeta acțiunii a fost «mama Viorica», așa cum îi spunem noi. Viorica Macopat este din celebra localitate bucovineană Marginea și la cei 75 de ani ai ei a avut vigoarea și prospețimea să ne prezinte costumul făcut de propriile mâini acum câțiva zeci de ani, cusut pe vremea în care mergea la horele din sat.”

Alexandra Fielding

—————————————

 

Cu tricolorul în piept

„Toți am fost încântați și mândri să purtăm costumele noastre populare și panglica tricoloră, mai ales că s-a întâmplat să fie fix a doua zi după referendum. Am fost întrebați pe stradă și le-am explicat tuturor că acesta este portul nostru românesc. Am primit foarte multe felicitări și toată lumea a fost încântată. A fost ca un fel de spectacol la care toți cei prezenți au participat cu ceva. Copiii au recitat poezii românești, studenții români ne-au cântat Balada lui Ciprian Porumbescu și Geamparaua Dobrogeană, au fost prezentate mai multe costume populare pe manechine vii și am primit binecuvântarea părintelui Dan Ghindea, cel care a inițiat misiunea ortodoxă din Manchester. De asemenea, trebuie menționat aportul important în această acțiune a unei românce adevărate, Annemarie Vișoianu”, a declarat Alexandra Fielding.

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!