Rate bancare la jumatate pentru restantieri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 februarie 2014

credite 3Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a obtinut acordul Fondului Monetar International (FMI) pentru inceperea unui program de sustinere financiara a clientilor cu restante la credite. Acestia vor plati rate reduse la jumatate timp de doi ani, scrie Conso.ro.

Masura „se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie ca e vorba de salariati, fie ca e vorba de pensionari. Conditia este ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu net – 1.610 lei […] si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare”, a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a precizat ca programul va permite injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Aceasta reducere a ratei se va acorda sub forma unui credit fiscal din impozitul pe venit, care va fi acordat de catre stat pentru a acoperi cresterea dobanzii in cei doi ani de reducere a ratei.

„Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata – cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenta dupa ce se termina cei doi ani”, a explicat premierul. Seful Guvernului a apreciat ca aceasta masura va permite „o crestere moderata, dar importanta” a consumului.

900.000 de potentiali beneficiari

Conform unor calcule efectuate de Ministerul de Finante si BNR, efortul financiar al statului se va ridica la aproximativ 4 miliarde lei.

Masura urmeaza sa fie adoptata prin ordonanta de urgenta si, potrivit declaratiilor lui Victor Ponta, numarul beneficiarilor potentiali se ridica la peste 900.000 de persoane.

Ulterior, dupa o discutie cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Victor Ponta a precizat: „Din punct de vedere bancar, economic, este o masura benefica, pentru ca, pe de-o parte, bancilor li se disponibilizeaza acea lichiditate, oamenii au bani mai multi de cheltuit, asta inseamna taxe mai multe, TVA si toate celelalte, si inseamna activitate economica. Noi, in 2013, am avut crestere pe agricultura, pe cresterea productiei industriale, si in 2014, trebuie sa mai avem si consum, adica oamenii sa aiba bani de cheltuit.”

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania considera ca ajutorul fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ridica problema echitatii, insa este o masura care va incuraja rambursarile.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu apreciaza ca schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, prin limita de venit de 1.600 de lei impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului.

BNR, implicata in proiect

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanta privind restructurarea creditelor are un continut care aminteste mai degraba de rapoartele BNR decat de notele de fundamentare publicate de Finante, iar surse oficiale sustin ca la proiect a lucrat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

„Proiectul de ordonanta este rezultatul unei colaborari intre fostul ministru al finantelor, Florin Georgescu, actual prim-viceguvernator al BNR, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, care a fost subalternul lui Georgescu. In acest sens, BNR a avut o implicare mai mare, dincolo de datele statistice puse la dispozitie si evaluarea impactului. Proiectul de nota de fundamentare reflecta vizibil ca a fost lucrat chiar la banca centrala”, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Potrivit sursei citate, nu doar informatiile din text dovedesc ca proiectul a fost scris de specialisti ai bancii centrale, dar si structura, frazeologia si elemente de scriere arata ca documentul este redactat in interiorul sau cu sprijinul BNR.

Critici

Au existat, insa, voci critice la adresa masurii chiar din interiorul USL. Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, spune ca injumatatirea ratelor pentru anumite categorii de persoane nu i se pare „o masura buna” si ea nu va da rezultate „decat in talk-show”, iar ideea ca „o economie aproape la pamant” ar putea creste „scutind artificial” aceste persoane nu l-a convins.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!