Rate bancare mai mici obținute în instanță

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 28 noiembrie 2014

Încă 340 clienţi ai Volksbank au câştigat definitiv un proces care le scade ratele cu 30%. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul băncii, aşa că oamenii îşi vor primi înapoi banii încasaţi de bancă pentru comisioane de risc şi vor plăti rate la dobânzi fixe, informează Digi24.

Clienţii Volksbank au contestat în instanţă peste 20 de clauze din contractele de credit, iar după patru ani de procese, din instanţă în instanţă, sentinţa finală le-a fost favorabilă.

Judecătorii au decis, printre altele, că sunt abuzive clauzele referitoare la modificarea dobânzii, comisionul de risc, comisionul de administrare a garanţiilor, comisionul de rezervă minimă obligatorie şi cel de monitorizare a poliţelor de asigurare. De acum înainte, clienţii îşi vor plăti ratele cu o dobândă fixă.

Unii clienţi şi-au recuperat deja banii din comisioanele de risc de la bancă, pe când alţii au aşteptat decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, adaugă Digi24.

Iniţial, numărul reclamanţilor a fost mai mare, însă o parte dintre ei s-au înţeles cu banca şi au renunţat la proces. Alţi clienţi cer în instanţă transformarea creditelor din franci elveţieni în lei, la un curs mai mic decât cel actual.

Volksbank a confirmat recent că pregăteşte o ofertă şi pentru cei care acum plătesc rate duble faţă de 2007. Şi alte bănci, ca BCR, Bancpost, Raiffeisen sau OTP Bank au procese cu clienţi nemulţumiţi.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!