România: Rate la bănci, reduse în instanță

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 octombrie 2015

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, irevocabil, că dobânda de referință variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienți.

„Constată nulitatea absolută parțială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referință variabilă, precum și orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii”, arată ICCJ.

Instanța obligă BCR „să modifice contractele încheiate cu reclamanții ca urmare a constatării nulității absolute parțiale a clauzei privind dobânda, precum și să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări”, scrie Mediafax.

Totodată, judecătorii instanței supreme au constatat caracterul abuziv și nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadenței anticipate a creditului, dacă valoarea garanțiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Decizia este irevocabilă, astfel că banca este obligată să modifice contractele încheiate cu reclamanții.

„Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar”, a scris, în ziua anunțării deciziei, avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanți.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!