Ratele de returnare

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 15 iunie 2009

Rate standard variabile

Cu o astfel de rata, suma lunara pe care o veti avea de dat va varia in functie de dobanda standard a creditorului, urmand sa fie mai mare sau mai mica. Datele dobanzii se modifica, de obicei, dupa cele ale Bancii Nationale.

 

Rate standard variabile cu cashback

Cu aceasta intelegere, primiti si o anumita suma de bani agreata alaturi de imprumutul discutat initial. De regula, prin aceasta modalitate veti fi legat de ratele variabile pentru o perioada mai lunga de timp.

 

Rate cu discount

Platiti la inceput o rata mai scazuta, apoi va mutati catre una mai mare (de regula catre rata variabila standard a creditorului), dupa o perioada agreata.

 

Ratele de urmarire

Ratele de acest gen sunt legate strict de ratele stabilite de Banca Nationala a Angliei sau de alte rate considerate „baza” de calcul. Asta inseamna ca ele vor creste sau vor cobori in functie de ratele considerate baza.

 

Rate fixe

Platiti o rata fixa a dobanzii pentru o perioada stabilita, asa ca veti sti mereu care este suma datorata in fiecare luna pe tot parcursul perioadei de creditare. Cand perioada ratelor fixe s-a terminat, veti trece automat la ratele variabile obisnuite ale creditorului. Veti plati si sume de penalizare, in cazul in care veti alege sa achitati totul mai devreme.

 

Capped (rata variabila cu limita superioara) sau cap and collar (rata variabila cu limite inferioara si superioara)

Cu aceasta rata de returnare, veti plati o rata a dobanzii variabile, dar exista o garantie ca aceasta nu va urca peste o anumita valoare pentru o anumita perioada stabilita de comun acord. Unele variante de creditare vor include chiar si un collar – aceasta este cea mai redusa rata pe care o puteti obtine. Daca rata scade sub collar, atunci veti pierde.

Ce tip de dobanda vi se potriveste?

Utilitatea diferitelor forme de creditare va depinde mereu de circumstantele personale, de care trebuie sa tineti cont. Pentru mai multe informatii legate de partile bune si mai putin bune ale acestora, puteti vizita website-ul al FSA.

De asemenea, acolo veti afla si informatii legate de modul in care va poate ajuta ARP (annual percentage rate), care va insoti mereu ratele dobanzii.

Flexibilitate, cont curent si rate de ipoteci compensate

Flexibilitatea, contul curent si ipotecile compensate va pot oferi un control sporit pentru a varia platile pe care le faceti lunar. Ele pot fi folosite fie pentru a replati, fie pentru a achita doar dobanda. Ca exemplificare, puteti:

– sa platiti mai putin intr-o luna si mai mult in urmatoarea;

– sa retrageti uneori sumele platite;

– sa faceti „plati de weekend”;

– sa platiti ipoteca mai rapid.

Calcule pentru a va ajuta sa comparati propunerile de ipotecare

FSA este cainele de paza al guvernului, insarcinat de guvern sa reglementeze serviciile financiare. Puteti sa folositi calculatoarele lor on-line pentru a vedea care sunt ratele de returnare pentru diferitele tipuri de ipoteci. Dar tineti minte ca ele nu calculeaza si extracosturile ce provin din alte asigurari ce trebuie facute sau din politicile de investitie.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!