Război între medicii de familie și Ministerul Sănătății

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 martie 2015

medici de familie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat un nou proiect al contractului-cadru, care reglementează în ce condiţii se acordă asistenţă medicală sau medicamente în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Medicii de familie ameninţă cu proteste dacă nu va fi retras proiectul, susţinând că, prin modificările propuse, Ministerul Sănătăţii şi CNAS promovează interesele unor firme din domeniul medical, „care au ca obiectiv generarea profitului”.

Conform proiectului de contract-cadru, medicii nu pot primi bani pentru serviciile decontate din Fondul de Sănătate, iar pentru RMN, examinare la computer tomograf, angiografie şi scintigrafie din pachetul de servicii de bază, asiguratul va plăti o parte din costul acestora, scrie Mediafax.

 

Fără limită minimă de pacienți

În cazul asistenţei medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie. Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Proiectul mai prevede ca veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20% pentru plata per capita şi 80% pentru plata pe serviciu, în prezent împărţindu-se în mod egal între cele două.

Totodată, a fost majorat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe lună de medicii de familie de la 21 la 42.

 

Medicii de familie: „Pacienții sunt mințiți”

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să retragă proiectul de modificare a contractului-cadru şi să îşi onoreze atribuţiile în domeniul sănătăţii publice. Medicii de familie susţin că pacienţii sunt „minţiţi” că au dreptul la „orice decide medicul”.

„În realitate, medicul este încorsetat în practica sa, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări. Ştiu de exemplu pacienţii că, în caz de patologie multiplă, pot primi de la toţi medicii la un loc maxim şapte medicamente pentru bolile cronice? Nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc! Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-şi asume şi să informeze asiguraţii plătitori?”, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, în legătură cu un posibil protest al medicilor de familie, că nu trebuie să fie lansate scenarii apocaliptice. El a precizat că este adeptul dialogului şi că vor fi mai multe discuţii în legătură cu prevederile din proiectul Contractului cadru.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!