Război Tăriceanu – CCR

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 aprilie 2015

Calin Popescu Tariceanu39

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că instituția pe care o conduce va respecta decizia Curții Constituționale de miercuri, însă consideră că aceasta a depășit „cu mult spețele care au inspirat sesizările înaintate de către Președinție și CSM”. CCR obligă Senatul să redacteze o hotărâre privind rezultatul votului pe solicitarea Justiției în cazul lui Dan Șova și să o trimită către Monitorul Oficial.

„Activitatea deosebit de intensă a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui număr relativ important de politicieni și înalți demnitari, are ecouri și consecințe profunde nu doar în rândul opiniei publice, ci și în interiorul unor autorități ale statului și în relațiile inter-instituționale. De aceea, semnificația, profunzimea și impactul deciziilor luate azi de CCR depășesc cu mult spețele care au inspirat sesizările înaintate Curții de către Președinție și CSM. Voi începe cu o primă concluzie care justifică această afirmație”, a subliniat Tăriceanu într-un comunicat de presă.

Șeful senatorilor a continuat spunând că „ar fi de bun augur și un semn al revenirii la normalitate pentru societatea românească, atât de bruscată de regimul Băsescu, ca CCR să nu mai fie sesizată în viitor cu vreo cerere de soluționare a unor presupuse conflicte juridice de natură constituțională între autorități sau instituții ale statului”.

Tăriceanu a menționat că aceste conflicte au fost „absolut contraproductive, impuse de regimul Băsescu”, adăugând că a observat în discursul președintelui Iohannis „o distanțare din ce în ce mai concretă de filozofia de conducere” a fostului șef de stat. Acest lucru îl încurajează, continuă Tăriceanu, să spere că vremea conflictelor a trecut, „făcând loc dialogului purtat între instituții pentru o reală soluționare a problemelor și nu doar de dragul imaginii și al propagandei ieftine”.

„Ani la rând, Curtea Constituțională a fost transformată premeditat într-un arbitru central al deciziei politice și al vieții politice, în general. Ar fi binevenit ca CCR să revină la rolul său de bază, acela de a se pronunța asupra constituționalității legilor adoptate de Parlament. Consider că puterile statului își pot rezolva diferențele de opinii prin dialog direct, fără intervenția CCR”, a declarat Tăriceanu, amintind că, prin consultări, Regulamentul Parlamentului a fost pus în concordanță cu prevederile Constituției.

Liderul Senatului a adus în discuție și invitația la dezbateri adresată de către Klaus Iohannis partidelor politice, spunând că va propune ca pe agenda subiectelor abordate să se afle și revizuirea Constituției. „Adoptarea legii de modificare a Constituției necesită o majoritate de 2/3 din numărul parlamentarilor și, în acest context, președintele României poate influența lucrurile de o manieră constructivă”, a lămurit acesta.

O a doua concluzie trasă de Tăriceanu este legată de decizia CCR privind obligarea Senatului de a redacta hotărârea luată în cazul lui Dan Șova și de a o publica în Monitorul Oficial. „Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curții Constituționale. Trebuie totuși menționat faptul că în cei 25 de ani scurși de la Revoluția din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curții Constituționale schimbă complet cutuma parlamentară”, a atenționat Călin Popescu Tăriceanu.

 

CCR: Senatul a blocat activitatea Justiției

Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizările înaintate de PNL și de președintele Klaus Iohannis în cazul votului din Senat pentru ridicarea imunității lui Dan Șova, însă a admis sesizarea făcută de CSM. CCR a stabilit, astfel, că senatorii au blocat activitatea Justiției și există astfel un conflict rezultat din faptul că Senatul nu a publicat hotărârea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA în cazul Șova. Președintele Curții, Augustin Zegrean, a explicat că Senatul este obligat acum să redacteze hotărârea adoptată în 25 martie, când senatorii au respins ridicarea imunității lui Dan Șova. Hotărârea ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a ales cu plângere penală în cazul votului pentru ridicarea imunității lui Dan Șova. După decizia de miercuri a CCR, care a hotărât că există un conflict juridic de natură constituțională între Înalta Curte de Casație și Justiție și Senat, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatul votului, președintele PMP Eugen Tomac anunța că a depus o plângere penală pe numele lui Tăriceanu, pe care îl acuză de abuz în serviciu. „Consider că respectarea legii în instituția legiuitoare a țării este o condiție minimă a statului de drept, deci este nevoie de sancționarea fiecărei încercări de subminare a acestui principiu”, a declarat Eugen Tomac pentru Ziare.com.

 

Votul controversat din Senat

Pe 25 martie, Senatul a dat un vot pe cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova. 79 de senatori au votat „pentru”, depășindu-se jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenți, așa cum este prevăzut în Constituție. Totuși, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că solicitarea DNA nu a fost aprobată pentru că nu a fost depășit pragul de 85 de senatori, cât reprezintă jumătate plus unu din numărul lor total, așa cum prevede regulamentul și statutul Senatului. Între timp, senatorii și-au schimbat regulamentul pentru a-l pune în acord cu Constituția, însă acesta nu se aplică și retroactiv, adică în cazul unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Șova.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!