Re-începe „recensământul” românilor şi bulgarilor

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 19 mai 2014

Numărul românilor stabiliţi în Marea Britanie a redevenit temă de prim-interes pentru ziarele care apar la Londra. Daily Express şi The Telegraph au publicat pe rând, în prima jumătate a acestei luni, articole care încercau estimări alarmiste referitoare la prezenţa românilor pe aceste meleaguri. Intenţiile celor două cotidiene au fost contracarate imediat de o analiză a organizaţiei Full Fact, specializată în verificarea veridicităţii informaţiilor apărute în mass-media britanică. „Primele estimări oficiale ale numărului de români şi bulgari ce s-au stabilit în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 vor fi date publicităţii doar în august 2015”, atrag atenţia reprezentanţii Full Fact.

 

Peste 200.000 de români şi bulgari…

Cel puţin 30.000 de români şi bulgari au venit la muncă în Marea Britanie la începutul acestui an, imediat după ridicarea restricţiilor impuse acestei categorii de cetăţeni europeni, pe piaţa muncii locale, din 2007 şi până în prezent, se susţine în ediţia din 11 mai a cotidianului The Telegraph. Estimarea a fost făcută de economiştii de la Oxford University, la cererea publicaţiei, se arată în acelaşi articol.

„Aproximativ 30.000 de români şi bulgari s-au mutat în Regatul Unit în primele trei luni ale acestui ani, mai mult cu 25% decât numărul românilor şi bulgarilor care intrau în Marea Britanie pe parcursul primului trimestru de anul trecut. În aceste condiţii, este foarte probabil ca cifra totală a migranţilor din România şi Bulgaria ajunşi pe tărâm britanic să urce până la 200.000”, conform analiştilor economici citaţi de The Telegraph.

Primele estimări oficiale ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS) privitor la prezenţa româno-bulgară în regat, de după 1 ianuarie 2014, sunt aşteptate imediat după jumătatea acestei luni, mai informează aceeaşi publicaţie.

 

Harta Angliei, „împânzită” de est-europeni

Peste 2,3 milioane de est-europeni s-au stabilit în Marea Britanie în ultimii zece ani, titrează jurnaliştii de la Daily Express, într-un articol publicat în 6 mai. Tabloidul face şi o distribuţie pe regiuni a acestora. Aproximativ 1,2 milioane dintre nou-veniţi din estul Europei sunt polonezi. Ei s-au aşezat în districtele metropolitane londoneze din nordul Londrei, dar şi în alte centre urbane importante, ca Edinburgh sau Birmingham.

Lituanienii reprezintă a doua comunitate de est-europeni ajunşi în Regatul Unit, din punct de vedere numeric. Aceştia pot fi întâlniți mai mult în estul Angliei. Slovacii constituie, de asemenea, o comunitate  numeroasă, ei fiind răspândiţi în oraşele din nordul ţării care i-a adoptat.

În fine, mulţi români şi bulgari din Marea Britanie au ales să trăiască în zona de frontieră dintre Anglia şi Ţara Galilor, iar cehii s-au stabilit cu precădere în metropola Manchester, conform Daily Express.

Datele prezentate în articol provin dintr-un raport guvernamental recent care a stârnit furia opiniei publice, susţin jurnaliştii tabloidului menţionat.

„Este timpul să renunţăm la Uniunea Europeană pentru a recâştiga controlul asupra propriilor noastre graniţe”, a comentat Tim Aker, din partea partidului naţionalist şi extremist UKIP.

 

În aşteptarea datelor oficiale…

Daily Express a făcut din nou referire la «valul masiv» de români şi bulgari ce au sosit în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, subiect care a fost extrem de atractiv pentru ziarele britanice în cursul anului trecut, se atrage atenţia într-un articol publicat de organizaţia Full Fact în 7 mai.

„În ciuda informaţiilor prezentate, trebuie să precizăm că nu există date oficiale publicate privind numărul persoanelor care au venit în Marea Britanie din România şi Bulgaria. Datele care vor fi date publicităţii zilele următoare, de către ONS, vor cuprinde doar estimări ale numărului de români şi bulgari care au muncit legal în această ţară din ianuarie. Ele îi vor cuprinde, în consecinţă, şi pe cei care se aflau în regat de anul trecut”, mai avertizează reprezentanţii Full Fact.

Aceştia subliniază că cifrele exacte ale prezenţei românilor şi bulgarilor în Regatul Unit în primul trimestru din acest an vor fi raportate doar în luna august. Iar datele privind numărul cetăţenilor din România şi Bulgaria stabiliţi în Marea Britanie pe tot parcursul acestui an, vor putea fi aflate doar în vara anuluii următor, conform celor de la Full Fact.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Re-începe „recensământul” românilor şi bulgarilor”

  1. bujor Spune:

    Lasa sa mai vina cateva 2-3 milioane.

Spune-ti si tu parerea!