„Recensământul” românilor și bulgarilor. Cifre oficiale sau date „interpretate”?

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 9 ianuarie 2015

London_streets1

Numărul românilor și bulgarilor care trăiesc în Marea Britanie nu a crescut semnificativ în 2014, așa că presa tabloidă din regat a început să îi numere pe est-europenii care dorm pe străzi și pe cei fără un loc de muncă, în căutare de senzațional…

 

Valul cel mare a venit din Polonia…

Cifrele prezenței românilor și bulgarilor în Regatul Unit au crescut nesemnificativ în 2014, în același ritm ca și în ultimii șapte ani, atrage atenția prestigiosul cotidian The Guardian în ediția sa online din 30 decembrie anul trecut.

Circa 252.000 de români și bulgari, adică aproximativ un sfert de milion de cetățeni europeni din cele două state est-europene, se află în prezent în Marea Britanie, conform aceleiași surse. Mai mult de 80% dintre aceștia au venit în această țară înainte de 1 ianuarie 2014 – data liberalizării pieței muncii în interiorul granițelor UE pentru români și bulgari, subliniază cei de la The Guardian. Articolul citează în acest sens un studiu academic realizat de Migration Observatory, departament ce funcționează în cadrul renumitei Oxford University.

Rezultatele studiului contrazic afirmațiile alarmiste lansate în urmă cu un an de extremiștii de la formațiunea politică UKIP, condusă de Nigel Farage, care preconizau că 5.000 de români și bulgari se vor muta în Marea Britanie „săptămânal”.

Populația româno-bulgară a regatului a crescut, în realitate, de la 205.000, în septembrie 2013, până la 252.000, cât se înregistra în luna septembrie a anului trecut. Creșterea numerică este practic de 47.000 pe parcursul unui an, fiind similară cu cea din intervalul 2012-2013, când diferența era de 45.000 de indivizi.

„Creșterea numărului de români și bulgari din Regatul Unit a fost, de fapt, constantă în ultimii șapte ani. Aceasta nu a suferit modificări nici ca urmare a eliminării restricțiilor pe piața muncii pentru cele două categorii de cetățeni UE din Marea Britanie”, a precizat Madeleine Sumption, directorul Migration Observatory care funcționează la Oxford University. Aceasta a insistat că venirea românilor și bulgarilor în Regatul Unit a fost una graduală și moderată comparativ cu fluxul masiv de imigranți din Polonia, care s-au stabilit aici după aderarea țării lor la UE, în 2004.

„Marea Britanie a fost una dintre cele numai trei state europene care nu au introdus restricții pe piața muncii pentru opt țări din Europa Centrală și de Est care au acces la UE în 2004. A urmat o creștere bruscă a migrației din aceste țări. În consecință, în 2007, anul aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană, Regatul Unit a impus restricții tranzitorii pentru cei veniți din cele două țări. În plus, economia britanică a traversat o criză severă începând din 2008. Toate acestea se pare că au contribuit la scăderea ritmului migrației dinspre România și Bulgaria înspre regat”, a explicat Madeleine Sumption.

 

Câți români dorm pe străzile Londrei?

Numărul românilor și bulgarilor care dorm pe străzile Londrei s-a triplat pe parcursul ultimului an, imediat după eliminarea restricțiilor pe piața muncii britanice pentru cele două categorii de est-europeni, atrag atenția publicația The Telegraph și tabloidul Daily Express. Numărul românilor și bulgarilor fără locuință ar fi ajuns la 490 de persoane. Articolele au fost publicate în 4 ianuarie 2015, dar citează cifre puse la dispoziție de Greater London Autority, care se referă la perioada de vară iunie-septembrie a anului trecut.

Numărul est-europenilor care dorm pe străzile capitalei britanice era de doar 173 în septembrie 2013, atrag atenția cei de la The Telegraph. Iar peste 50% dintre aceștia provin din România, conform aceleiași surse.

„Aceste date susțin ceea ce am prognozat în privința creșterii numărului de români în Marea Britanie după eliminarea restricțiilor ce le-au fost impuse în Marea Britanie până la 1 ianuarie 2014. Regula care prevede că orice cetățean european ajuns pe tărâm britanic trebuie să fie capabil să se susțină financiar pentru a putea rămâne aici este în continuare necesară și ar trebui aplicată ca atare”, a susținut Alp Mehmet, vicepreședinte al organizației Migration Watch care militează împotriva prezenței imigranților în Regatul Unit.

Statisticile referitoare la persoanele fără locuință confirmă creșterea prezenței româno-bulgare în Marea Britanie, după 1 ianuarie 2014, insistă și autorul articolului din The Telegraph.

„Reprezentanții actualului guvern de la Londra nu au acordat importanța cuvenită avertismentelor privind numărul mare de imigranți ce ar urma să vină în Marea Britanie din estul Europei. Iar ultimele rapoarte pretind că creșterea numerică a românilor și bulgarilor în Regat a fost nesemnificativă în ultimul an”, scriu contrariați jurnaliștii publicației.

Pretenția conform căreia „zeci de mii de oameni vor zbura cu avioanele dinspre Balcani spre Marea Britanie a fost doar o poveste menită să inflameze opinia publică”, a afirmat, într-adevăr, Vince Cable, ministrul afacerilor. Iar Anna Soubry, ministrul apărării, a caracterizat campania anti-românească desfășurată în mass-media în ultimii doi ani ca fiind „sălbatică”, „agresivă” și „lipsită de sens”.

„Cele mai corecte estimări cu privire la evoluțiile migrației între Marea Britanie și statele est-europene sunt cele evidențiate prin sondaj, direct de la aeroporturile internaționale. Acestea conțin informații referitoare la numărul de persoane care sosesc în această țară din România și Bulgaria sau părăsesc Marea Britanie înspre cele două state din răsăritul continentului”, după cum se apreciază în același articol.

Aproximativ 32.000 de români și bulgari au venit cu avionul în Regatul Unit pe parcursul a 12 luni, până în iunie 2014. Dintre aceștia, 24.000 au declarat că intenționează să își găsească un loc de muncă pe teritoriul Marii Britanii. Cifrele sunt aproape duble față de intervalul iunie 2012 – iunie 2013, când soseau în regat 18.000 de persoane din România și Bulgaria și doar 13.000 se aflau în căutarea unui angajament pe piața muncii.

„Iar numărul real al românilor este și mai mare dacă ținem cont că mulți preferă să călătorească înspre Marea Britanie cu autocarul”, susține în continuare The Telegraph.

 

„Rata șomajului” în comunitatea românească din UK

Unul din cinci români stabiliți în Regatul Unit trăiește în această țară fără a avea un loc de muncă, deși se află la o vârstă la care ar putea lucra, pretinde publicația The Telegraph într-un alt articol publicat în 30 decembrie. Cifrele prezentate contrazic toate statisticile oficiale referitoare la prezența românilor în Regatul Unit.

Numărul românilor și bulgarilor fără loc de muncă din Marea Britanie a crescut de 15 ori în ultimii opt ani, susțin jurnaliștii The Telegraph citând același studiu realizat de Migration Observatory din cadrul Oxford University.

Numărul de 252.000 de români și bulgari care trăiesc în Regatul Unit, caracterizat ca „moderat” în The Guardian, este considerat „imens” în The Telegraph. „Sunt peste un sfert de milion de oameni. Ei ar putea umple un întreg oraș ca Wolverhampton (oraș metropolitan din vestul Angliei – n.r.). Numărul lor a crescut de aproape șase ori pe parcursul ultimilor opt ani”, scriu cu panică cei de la The Telegraph.

Circa 46.000 dintre românii și bulgarii stabiliți în Marea Britanie și care se află la o vârstă activă nu au un loc de muncă, se atrage atenția în același articol. Cifra este comparată cu cea din anul 2006, când numai 3.000 de cetățeni din cele două state, aflați în regat, declarau că nu muncesc.

„Un alt raport sugerează că beneficiile economice aduse de est-europeni Marii Britanii sunt aproape nule. Migrația românilor și bulgarilor în Regatul Unit urmează același model pe care l-au parcurs și alte valuri migratoare în trecut. Prezența lor este din ce în ce mai numeroasă. Și tot mai mulți dintre aceștia vor deveni dependenți de beneficiile sociale oferite de stat și de serviciile publice”, accentuează jurnaliștii aceleiași publicații.

„Deși mulți dintre migranții est-europeni vin aici pentru a munci, Marea Britanie rămâne atractivă pentru persoanele care își propun să trăiască de pe urma beneficiilor sociale. Iar această problemă nu are soluție în momentul de față”, a întărit și David Green, directorul organizației Civitas.

„Impresia mea este că acești oameni, care vin inițial aici pentru a munci, își abandonează la un moment dat principalul scop, pe măsură ce situația lor se stabilizează și după ce se integrează în comunitatea britanică. Cifrele arată că unii dintre ei sfârșesc prin a renunța la a mai munci, în timp ce alții încep să își aducă rudele care vor trăi aici ca dependenți”, a comentat, la rândul său, parlamentarul Keith Wax, președintele comisiei de afaceri interne din Camera Comunelor. „Trebuie să studiem cu mare atenție acest aspect și să vedem ce trebuie să facem pentru ca persoanele care migrează în această țară să muncească și nu să solicite beneficii”, a întărit politicianul.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!