RECESIUNEA URMATOARE…

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 24 iulie 2011

Diaspora romaneasca_Recesiunea urmatoare...

Uniunea Europeana ar putea disparea in doar cativa ani, iar lumea ar urma sa fie zguduita de o noua criza economica si mai severa, nu mai tarziu de 2013. Asa sustin cele mai sumbre previziuni ale unor reputati analisti economici, intr-un moment in care oamenii asteapta mai degraba semnale de revigorare economica si de iesire definitiva din austeritate.

Totusi, predictiile aparent exagerate invoca analiza riguroasa a unor fenomene care nu pot trece neobservate. Mai multe state din interiorul granitelor UE sunt amenintate de blocaje financiare in timp ce rapoartele nationale anunta performante economice critice. Sistemul bancar international nu si-a revenit inca din colaps. Monedele sunt in declin, ratele somajului par amenintatoare, iar inflatia se face simtita frecvent prin curbe negative, adeseori surprinzatoare. Economiile nationale sufera… Bunastarea este pentru multi un vis, iar prosperitatea doar o speranta.

Ce ne va oferi oare viitorul apropiat si cat de serios trebuie asumate predictiile economistilor? Va iesi Uniunea Europeana din criza? Si, mai ales, care este locul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in „profetiile” acestea pesimiste?

 

 

Sfarsitul Uniunii Europene?

 

La doi ani de la sfarsitul ultimei recesiuni, Uniunea Europeana se afla in cea mai profunda criza a existentei sale. Grecia a fost salvata de doua ori de la faliment in mai putin de doi ani, prin interventii financiare ale statelor Uniunii Europene. Si Portugalia, Irlanda sau Spania au traversat sau parcurg inca perioade critice. In plus, in urma cu doar cateva zile, datoria publica ridicata a Italiei a produs ingrijorare in marile capitale europene. Situatia in peninsula a fost salvata in extremis prin masuri severe de austeritate luate de parlamentul de la Roma.

Iar pe acest fundal economic descurajant, unii nu s-au sfiit sa prezica o noua recesiune si iminenta dezintegrare a Uniunii Europene…

 

Profetiile lui Roubini

Urmatoarea recesiune se va consuma in 2013, iar zona euro ar putea sa se destrame in urmatorii cinci ani, a anticipat profesorul si economistul american Nouriel Roubini, supranumit „Dr. Doom”, pentru ca a fost singurul care a prevazut recesiunea din 2008 cu trei ani inainte de declansarea acesteia. El si-a sustinut afirmatiile intr-o lucrare analitica aparuta luna trecuta. Argumentele sale au fost publicate si in Financial Times, in editia din 14 iunie a cotidianului britanic.

Cresterea economica va stagna din nou la nivel mondial in 2013, pentru a face loc unei noi recesiuni care va evolua sub forma „furtunii perfecte”, a afirmat recent profesorul Nouriel Roubini, citat de Financial Times. Somajul crescut din SUA, cresterea preturilor petrolului si alimentelor, avansul dobanzilor in Asia si problemele din Japonia ameninta sa loveasca din nou economia mondiala. Multe state rostogolesc la vale datorii publice si private prea mari, care vor deveni din ce in ce mai grele si care ar putea fi o reala problema. Cresterea economica globala s-ar putea opri incepand cu 2013.

O „furtuna perfecta” cu un dezastru fiscal in SUA, o incetinire a cresterii economiei Chinei, restructurarea datoriilor europene si stagnarea economiei Japoniei ameninta economia globala, a declarat profesorul Universitatii New York, Nouriel Roubini, conform Bloomberg News.

Nouriel Roubini sau Dr. Doom, asa cum este cunoscut de multi, cel care a prezis criza mondiala, este de parere ca, din 2013, cresterea economica firava care se observa acum va stagna. O alta varianta ar fi, in opinia lui Roubini, „o crestere anemica, dar OK”.

 

UE in pericol

Uniunea economica si monetara europeana nu a indeplinit niciodata in totalitate conditiile unei regiuni monetare optime, crede cel supranumit Dr. Doom. In plus, abordarea crizei zonei euro a fost una dezordonata si, in consecinta, incercarea rezolvarii problemelor economice fundamentale in aceasta zona s-a soldat cu un esec. Mai mult, daca statele membre UE vor actiona in continuare in acelasi fel, rezultatul final va consta in dezintegrarea uniunii monetare, in momentul in care mai multe tari UE vor intra in colaps, mai opineaza Nouriel Roubini.

Potrivit profetului crizei, toate uniunile monetare de succes au fost asociate cu o uniune fiscala si politica, elemente care nu se regasesc in cazul statelor din zona euro.

 „Uniunea economica si monetara niciodata nu a indeplinit in totalitate conditiile pentru o zona monetara optima. In schimb, liderii acesteia spera ca lipsa de politici monetare, fiscale si ale ratei de schimb ar putea duce la accelerarea reformelor structurale”, spune Roubini in articolul din Financial Times.

El a continuat criticand divergentele intre politicile fiscale ale statelor UE, lipsa de disciplina in tari precum Grecia si Portugalia, intarzierea reformelor structurale si cresterea supraevaluata a salariilor, avand drept consecinta reducerea competitivitatii la periferia zonei euro.

 

Trei scenarii si o recomandare

Nouriel Roubini vede mai multe optiuni referitor la iesirea UE din criza. Prima ar fi ca moneda europeana sa se deprecieze drastic fata de dolarul american. Totusi, o scadere accentuata a monedei euro este putin probabila, apreciaza tot el, mizand pe puterea economica a Germaniei si politicile Bancii Centrale Europene. Nici solutia germana cu reforme care sa stimuleze cresterea productivitatii, in paralel cu inghetarea veniturilor salariale, nu va functiona, mai considera Roubini.

Al treilea scenariu indicat ar fi deflatia, fenomen economic opus inflatiei, caracterizat prin scaderea drastica a preturilor bunurilor si serviciilor si care are asupra unei economii nationale consecinte la fel de grave ca si inflatia. Aceasta varianta este, de asemenea, improbabila, pentru ca ar avea ca efect cresterea datoriilor publice si private si declansarea unei noi recesiuni.

In consecinta, renuntarea la moneda unica este singura cale pentru ca statele UE sa restabileasca in timp cresterea economica, in viziunea lui Nouriel Roubini.

„Lasati euro, mergeti inapoi la monedele nationale pentru a atinge o depreciere masiva nominala si reala”, este sfatul Dr. Doom.

El spune ca, deocamdata, ideea renuntarii la zona euro este de neconceput chiar si pentru tari ca Grecia si Portugalia. Daca aceste state ar iesi din zona euro, restul statelor care raman in uniune ar suferi pierderi comerciale mari. Insa scenarii care par imposibile astazi s-ar putea sa fie realiste peste cinci ani, in special in conditiile in care economiile de la periferia zonei euro stagneaza, precizeaza Roubini.

 

————————————–

Cine este Nouriel Roubini?

 

Nouriel Roubini s-a nascut intr-o familie de evrei, la 29 martie 1959, in Istanbul, Turcia. Incepand de la doi ani si pana la varsta de 24 de ani, a trait succesiv alaturi de parintii sai in Iran, Israel si Turcia. Si-a facut studiile universitare in Milano si a fost doctorand in studii economice internationale la Harvard University, Cambridge si Massachusetts. A fost apoi profesor si cercetator la Universitatea americana Yale. A fost colaborator al Fondului Monetar International, Federal Reserve (SUA), Banca Mondiala si Banca Nationala a Israelului. In prezent, preda economie la New York University Stern School of Business si este presedintele propriei companii de consultanta economica, Roubini Global Economics.

Nouriel Roubini a devenit faimos in intreaga lume dupa ce a prezis in mod repetat in 2005 si in 2006 declansarea unei crize economice mondiale severe in 2008. Revista americana Fortune Magazine a scris despre el ca a fost singurul economist care a prevazut ca recesiunea va fi provocata de o criza a sistemului de credite bancare si ca aceasta va destabiliza puternic economia Statelor Unite ale Americii.

Dupa adeverirea spuselor sale, Nouriel Roubini a fost poreclit „Dr. Doom” pentru ca a anticipat inceperea si consecintele crizei mondiale.

————————————–

 

 

Criza „confisca” libertatile cetatenilor UE

 

Romanii care muncesc si traiesc in Marea Britanie sau in alte tari din interiorul UE sunt afectati direct de scenariile economice pesimiste privind o posibila urmatoare criza care ar afecta viitorul structurii europene.

Dreptul cetatenilor UE de a trai si lucra liber in orice tara a blocului comunitar este un alt mare proiect european care incepe sa dea semne ca este in pericol, la presiunea unui amestec de populism, somaj ridicat si lipsa de vointa politica pentru a apara ceea ce a fost castigat in ultimii 60 de ani, scria Financial Times la inceputul lunii iunie.

Olanda este cea care se opune cel mai vehement libertatilor in interiorul UE, sustinuta si de Franta, conform publicatiei britanice. Iar cei care au de suferit cel mai mult de pe urma unor astfel de reglementari sunt romanii si bulgarii a caror prezenta pe pietele muncii din tarile Uniunii sunt restrictionate oricum pana in 2014.

Autoritatile olandeze propun clarificarea normelor europene privind modul in care pot fi expulzati imigrantii din interiorul UE, care sunt someri, comit infractiuni sau care devin in general nedoriti. „Conform legislatiei actuale din UE, este posibil, dar foarte greu sa se faca acest lucru, in parte deoarece legea nu este clara”, scrie Financial Times.

Pe de alta parte, Comisia Europeana, ca for executiv al UE, a insistat ca va lupta cu orice incercari de a diminua dreptul la libera circulatie, dupa ce, la inceputul lunii mai, polonezii si alti est-europeni au primit pentru prima data dreptul de a se stabili in Germania, dupa sapte ani de tranzitie din ziua in care statele lor au aderat la UE.

 

 

Grecia: o amenintare pentru Marea Britanie

 

In timp ce statisticile inregistreaza firavele cresteri ale economiei britanice, iar reprezentantii societatii britanice contesta politica dura de economii bugetare promovata de guvernanti, reprezentantii puterii de la Londra nu exclud varianta unei noi crize bancare in Marea Britanie.

 

Criza indirecta…

Problemele cu care se confrunta Grecia sau alte state din Uniunea Europeana exercita un risc major si imediat asupra stabilitatii financiare din Marea Britanie, a avertizat guvernatorul Bancii Angliei, sir Mervyn King. Desi bancile din Marea Britanie nu au de recuperat datorii directe prea mari de la state ca Grecia sau alte tari care se afla in profunda criza economica, acestea pot totusi sa sufere de pe urma blocajului financiar astfel generat, a sustinut guvernatorul Bancii Angliei, citat de BBC News.

„Exista intotdeauna incertitudini cu privire la gradul in care sunt expuse bancile atunci cand un stat se afla in criza. Pentru ca institutiile bancare pot avea relatii de parteneriat solide cu terte parti vulnerabile in fata blocajului financiar provocat de o asemenea situatie”, a explicat sir Mervyn King. Acesta a mai aratat ca, in conditiile in care nu se cunosc cu siguranta riscurile provocate de o stare de criza, in randul clientilor bancilor se poate instaura o nedorita lipsa de incredere cu consecinte grave pentru functionarea sistemului bancar.

 

Avertismente pentru „bancari”

El a cerut la finele ultimului summit al Consiliului Europei de la Bruxelles, din 24 iunie, un audit in acest sens din partea Comitetului de Politici Financiare (Financial Policy Comitee – FPC).

FPC – noua institutie de reglementare financiara din Regatul Unit – a fost infiintata la scurt timp dupa depasirea recesiunii si este chemata sa evalueze modul in care vor avea de suferit bancile britanice de pe urma efectelor crizei datoriilor care se manifesta in prezent in interiorul UE.

FPC a mai cerut managerilor din sectorul bancar masuri pentru diversificarea profitului bancilor si cresterea rezervelor financiare a acestora in scopul prevenirii eventualelor pierderi care ar putea sa ameninte in viitor functionarea companiilor din acest domeniu.

Cele doua sugestii au fost sustinute si de premierul David Cameron in cadrul summitului de la Bruxelles desfasurat la sfarsitul lunii trecute. „Fiecare banca britanica are nevoie de o viziune clara asupra riscurilor la care se expune. Trebuie sa ne asiguram ca toate companiile bancare de pe teritoriul Regatului Unit si-au consolidat propriile rezerve de capital si au capacitatea de a rezista in eventualitatea unei noi crize”, a spus actualul prim-ministru britanic.

————————————–

„Pentru Roubini, crizele nu sunt evenimente ce nu pot fi prevazute, care tin de teoria «lebedelor negre», ci sunt «lebede albe», rezultatul unor lungi tendinte, perfect inteligibile pentru oricine isi face timp sa examineze datele. Poate ca nu ne plac sfaturile doctorului Doom, dar nu putem spune ca nu ne-a avertizat.” 

Sursa: Top 100 Ganditori Globali, publicat de Adevarul in februarie 2011

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!