Reclamații și hotărâri judecătorești

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 21 iulie 2014

Dacă primiţi o scrisoare prin care vi se spune că o persoană a făcut o reclamație la County Court (County Court Claim) spunând că-i datoraţi bani, nu trebuie să vă alarmaţi. Curtea va decide dacă aveţi sau nu o datorie şi cum urmează să o plătiţi.

 

Scopul unei County Court Claim

Persoana căreia îi datoraţi bani (creditorul) poate depune o reclamaţie împotriva dumneavoastră la judecătorie (County Court Claim) pentru a i se rambursa suma respectivă. Dacă plătiţi rapid suma restantă, puteţi evita audierea sau luarea unei hotărâri judecătorești. Dacă nu, atunci va avea loc o simplă audiere la tribunal, privată. Puteţi merge personal dacă doriţi, sau puteți trimite prin poștă actele sau dovezile pe care le-a cerut curtea.

Curtea nu va găsi pe nimeni vinovat sau nevinovat. Se va uita la fapte şi, dacă va decide că datoraţi bani, va stabili şi cum vor fi aceştia returnaţi.

În Scoţia, aceste probleme sunt tratate altfel, de către Sheriff Court. Mai multe amănunte se pot găsi aici: http://www.adviceguide.org.uk/scotland/law_s/law_legal_system_s/law_taking_legal_action_s/what_is_a_small_claim_scotland.htm.

 

Formularul County Court Claim

Curtea vă va trimite un “Claim Form” (formular de reclamație), în care se va arăta care este suma pe care pretinde creditorul că o datoraţi și orice alte detalii ale reclamației (deşi acestea pot fi trimise separat, în termen de 14 zile). Acest formular vă dă oportunitatea să vă explicaţi situaţia în faţa curţii.

De asemenea, veţi primi şi un Admission Form, care vă va cere să oferiţi detalii despre veniturile dumneavoastră şi cheltuielile curente pe care le aveţi. Pe acel formular puteţi face şi o ofertă de a plăti datoria (sau o sumă mai mică, dacă credeți că datoraţi mai puţin decât cere creditorul).

Dacă nu faceţi o ofertă, iar curtea decide împotriva dumneavoastră, atunci va trebui să plătiţi fie întreaga sumă, fie o plată lunară, până la stingerea datoriei.

Aveţi 16 zile de la data ştampilei poştei în care să trimiteţi respectivul formular înapoi curţii. Sau puteți să depuneți formularele Acknowledgement of Service ori Defence Form, în funcție de cum doriți să procedați.

 

Deciziile curţii (County Court Judgements: CCJ)

După audiere, curtea ar putea emite o somație de plată care să vă oblige să vă plătiţi datoria. Acesta se cheamă CCJ şi va reprezenta suma convenită între dumneavoastră și creditor sau, dacă nu s-a ajuns la un consens, o sumă stabilită de curte.

Dacă aveţi decizii şi din partea altor creditori, curtea ar putea combina datoriile şi emite un “administration order”, ceea ce înseamnă că veţi plăti o singură sumă lunară, care se va împărţi între toți creditorii.

 

Pe cine plătesc?

Plătiţi creditorul care v-a reclamat sau pe avocatul / reprezentantul lui, care vă va accepta plăţile în locul lor. Mai multe amănunte, la  http://www.justice.gov.uk/about/hmcts/ .

 

Ce faceţi dacă nu puteţi plăti?

Dacă nu plătiți nimic sau nu faceţi faţă plăţilor stabilite, creditorul poate cere curţii să ia măsurile necesare pentru ca datoria să fie stinsă, caz în care veţi avea de plătit costuri şi mai mari. Dacă într-adevăr nu puteţi plăti, nici măcar în rate, atunci puteţi cere curţii să:

  • modifice suma lunară de plată;
  • suspende ordinul până ce veţi putea plăti.

 

Înregistrările CCJ

În afara situaţiei în care aţi putut plăti toată suma datorată în maxim o lună, decizia curții va fi înregistrată în the Register of County Court Judgement, timp de 6 ani.

Organizaţii precum băncile, organizațiile financiare și companiile de împrumut vor folosi înregistrarea respectivă când vor decide dacă să vă acorde credit sau un împrumut, ca de exemplu o ipotecă.

 

Dacă nu sunteți de acord cu decizia curții

Dacă aveți un motiv întemeiat de a dezaproba decizia luată, puteți ruga curtea să nu aplice imediat hotărârea, ci să o lase deoparte (set it aside). Se poate însă să plătiți o taxă pentru aceasta. Dacă nu aveți un motiv întemeiat pentru amânarea deciziei, aplicația dumneavoastră poate fi tratată ca o pierdere de vreme a curții sau chiar ca jurământ fals (perjury: sperjur) – delicte serioase care pot duce la amenzi și închisoare.

Însă dacă decizia curții este lăsată deoparte, lucrurile o iau de la început. Astfel, aveți o nouă șansă de a completa formularul Claim Form și de a vă explica situația, iar decizia este ștearsă din County Court Register până la noua hotărâre judecătorească. Pentru a aplica în vederea rejudecării accesați http://www.nationaldebtline.co.uk/england_wales/factsheet.php?page=12_how_to_set_aside_a_judgment_in_the_county_court.

 

Schimbarea istoricului de creditare

Unele companii vă vor taxa pentru serviciile de „reparare a creditului”, care susțin că vă vor ajuta să ștergeți CCJ-ul din registru, dar este bine să cereți sfatul gratuit al unei persoane/companii independente înainte de a apela la astfel de servicii.

Puteţi să obține personal ștergerea informaţiilor incorecte prin plata a doar £2 pentru a vă vedea dosarul de credit și cerând apoi ca greșelile să fie corectate. Atenţie, însă, o decizie judecătorească este scoasă din dosar doar dacă:

  • aţi plătit întreaga sumă în maxim o lună;
  • este anulată (set aside) de către instanţă.

Puteţi căuta în dosar orice CCJ înregistrat împotriva dumneavoastră și cere să fie marcat ca „satisfăcător” dacă aţi plătit datoria.

Aflați-vă istoria creditului la http://www.nationaldebtline.co.uk/england_wales/factsheet.php?page=05_credit_reference_agencies#12.

 

De unde să căpătaţi sfaturile necesare?

Foarte multe organizaţii, dintre care am listat câteva mai jos, nu vă vor cere taxe pentru a vă sfătui, aşa că este un lucru bun să vă orientaţi către un sfat independent, gratuit şi, mai ales, profesionist înainte de a folosi un serviciu comercial:

  • Citizens Advice Bureau: biroul local CAB, pe care îl puteți găsi în cartea de telefoane sau pe site-ul lor, oferă informații gratuite pe probleme legale, monetare etc. (08444.111.444; http://www.citizensadvice.org.uk/index/getadvice);
  • National Debtline oferă ajutor telefonic gratuit, confidențial și independent persoanelor din Anglia, Scoția și Țara Galilor. (0808.808.4000; http://www.nationaldebtline.co.uk/england_wales/debt_advice.php#3);
  • Consumer Credit Counselling Service (CCCS) are o linie telefonică de ajutor, unde găsiți sfaturi gratuite, independente și imparțiale în legătură cu probleme legate de datorii (0800.138.1111; http://www.cccs.co.uk/).

Dacă sunteţi ameninţat că veți fi dați în judecată, puteţi obţine lămuriri de la Community Legal Service (0845.345.4345), pentru a vedea care vă sunt drepturile în acest caz. De asemenea, aţi putea obţine ajutor din partea celor de la biroul local Law Centre, pe care îl puteţi găsi la http://www.lawcentres.org.uk/centres.html.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!