Reclamaţiile NHS

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 2 septembrie 2013

Majoritatea tratamentelor şi îngrijirilor medicale decurg conform planului, dar în anumite ocazii lucrurile pot merge rău şi doriţi să faceţi o plângere. Aşa că, de unde începeţi? Fiecare organizaţie NHS dispune de o procedură de a face plângeri. Pentru a afla exact despre ce este vorba, întrebaţi un membru al personalului, cercetaţi pe site-ul spitalului sau contactaţi departamentul dedicat pentru informaţii suplimentare.

Sau poate că doriţi să vă exprimaţi mulţumirea şi aprecierea pentru tratamentul primit. Aceste comentarii sunt la fel de importante, pentru că ele le arată celor de la NHS care sunt factorii ce conduc la o experienţă plăcută pentru pacienţi.

 

Ce drepturi am?

Dacă nu sunteţi mulţumit de tratamentul sau îngrijirea primită, ori dacă vi s-a refuzat tratamentul într-o anumită situaţie, aveţi dreptul să faceţi o plângere, aceasta să fie investigată şi să vi se ofere un răspuns rapid.

Constituţia NHS (NHS Constitution) vă explică drepturile pe care le aveţi în clipa când faceţi o plângere. Aveţi dreptul să:

  • aveţi o plângere tratată cu seriozitate şi investigată eficient;
  • cunoaşteţi orice concluzie care derivă din investigaţia respectivă;
  • mergeţi mai departe cu plângerea, la organismul independent Parliamentary and Health Service Ombudsman, dacă nu sunteţi mulţumit de modul în care NHS s-a ocupat de cele semnalate de dumneavoastră;
  • faceţi o cerere de control jurisdicţional dacă sunteţi de părere că aţi fost direct afectat de o decizie a NHS;
  • primiţi compensaţii acolo unde se dovedeşte că aţi fost prejudiciat.

 

Cui trebuie să adresez plângerea?

În primul rând, adresați respectiva plângere direct serviciului de care aţi fost nemulţumit. Dacă nu se rezolvă problema, atunci contactați NHS England (england.contactus@nhs.net) sau Clinical Commissioning Group (CCG – http://www.nhs.uk/Service-Search/Clinical-Commissioning-Group/LocationSearch/1).

 

Când trebuie să fac plângerea?

Cât mai repede posibil. Plângerile, în mod normal, trebuie depuse într-o perioadă de 12 luni de la data evenimentului pe care-l reclamaţi, sau imediat ce aţi sesizat problema.

Limitele de timp pot fi extinse uneori, dar numai pentru o perioadă de timp care încă permite investigarea evenimentului. O extensie poate fi posibilă, de exemplu, în situaţiile în care a fost aproape imposibil să depuneţi plângerea mai devreme, aşa cum ar fi perioada de doliu sau o stare de traumă.

 

De unde încep?

De la 1 aprilie 2009, NHS a introdus un mod simplificat de a depune o plângere, compus din două stagii:

  • Cereţi spitalului o copie a procedurii lor de depunere a unei plângeri, care să vă explice cum merg lucrurile mai departe. Primul pas va viza ridicarea problemei în cauză, cu medicul sau asistentul medical în cauză, ori cu organizaţia din care aceştia fac parte şi care va avea un manager pentru astfel de situaţii. Alternativ, puteți expune problema NHS England sau biroului local CCG. Acest lucru se numeşte „rezoluţie locală” şi majoritatea plângerilor se rezolvă de la acest nivel.
  • Dacă tot nu sunteţi mulţumit de răspunsul primit, puteţi să adresaţi plângerea către Parliamentary and Health Service Ombudsman (http://www.ombudsman.org.uk/), un organism complet independent de NHS şi Guvern. Puteţi suna pentru acest lucru la 0345 015 4033.

 

Cine poate ajuta?

Să realizaţi o plângere poate fi uneori un proces ce pare greu, dar puteţi primi ajutor pentru acest lucru.

  • PALS (Patient Advice and Liaison Services – http://www.pals.nhs.uk/), serviciu existent în fiecare instituţie aflată sub autoritatea NHS, vă poate sfătui despre cum şi cui să adresaţi o plângere, dar nu pot prelua ei cazul dumneavoastră.
  • ICAS (The Independent Complaints Advocacy Services) este un serviciu gratuit, confidenţial şi independent care vă poate ajuta să depuneţi o plângere formală împotriva serviciilor NHS. Puteţi contacta ICAS direct, pot fi găsiţi în cartea de telefoane, prin managerul spitalului sau prin PALS.
  • Puteţi apela la NHS Direct, telefon 0845 4647, sau la filiala locală a Citizens Advice Bureau (http://www.citizensadvice.org.uk/), care vă poate da un sfat referitor la aceste plângeri.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!