Record mondial, stabilit de o româncă de numai 12 ani (video)

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 19 februarie 2016

Dor Geta Popescu_record mondial alpinism

Alpinista româncă Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, din Râșnov, a atins vârful Aconcagua (Argentina), de 6.960 metri, și a stabilit un nou record mondial de vârstă pentru acest vârf, sâmbătă, 6 februarie, conform unui comunicat remis de Clubul Sportiv Montan Altitudine.

La numai 12 ani, brașoveanca Dor Geta Popescu este cea mai tânără alpinistă din lume. A doborât deja trei recorduri mondiale, la o vârstă atât de fragedă. A început să urce pe munte de la vârsta de trei ani, a fost cucerită și dorește să cucerească Everestul în perioada imediat următoare. Le recomandă copiilor de vârsta ei să încerce o experiență pe munte și chiar îi invită alături de ea într-o ascensiune în Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților.

—————————————

„Prima dată am mers pe munte la trei ani, de ziua mea, am călătorit pe vârful Postăvarul. Prima călătorie pe un munte înalt a fost la 10 ani pe Ararat, de 5.137 de metri altitudine, în 2013, și a fost un record mondial de vârstă, fiind cea mai tânără de pe acest vârf.”

Dor Geta Popescu

—————————————

Dor Geta Popescu_record mondial alpinism_Ovidiu Popescu si Justin Ionescu

„Dor Geta Popescu practică alpinismul și escalada la nivel de performanță ca membră a Clubului Sportiv Montan Altitudine. Este componentă a Lotului Național de Escaladă copii, fiind multiplă campioană națională, cu clasări pe podium la competițiile balcanice și concursurile de grand slam europene. De la vârsta de 10 ani reprezintă România în expediții în munți înalți, stabilind, la momentul ascensiunilor, recorduri mondiale de vârstă pe Mt. Ararat 5165 m, Sabalan 4811 m, Damavand 5671 m, ca membră a Altitude Expeditions Team. Pregătirea performanțelor se face în sălile de escaladă și în cadrul ascensiunilor de vară și de iarnă ale Circuitului 7 Munți din Grădina Carpaților, antrenamente coordonate de Federația Română de Alpinism și Escaladă”, este descrierea de pe pagina de Facebook Geta Trăiește La Altitudine.

Aconcagua este cel mai înalt vârf din emisfera sudică și cea vestică, cel mai înalt din afara Asiei, cel mai înalt din cele două Americi. Clubul Sportiv Montan Altitudine a anunțat că ambele recorduri mondiale feminine de vârstă pe Aconcagua sunt în România, pe ruta normală, prin Dor Geta Popescu, și pe ruta Ghețarului Polonez, prin Crina Coco Popescu, încă din februarie 2009, scrie Mediafax.

Penultimul record a fost dobândit pe 8 decembrie 2015, când alpinista româncă Dor Geta Popescu a atins vârful celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado, de 6.892 metri, record mondial de vârstă pentru acest vârf.

Dor Geta Popescu_record mondial alpinism1

—————————————

„Cele mai grele expediții au fost Ojos del Salado și Aconcagua, ultimele expediții. Amândouă mi s-au părut grele, dar cea mai grea a fost Aconcagua, pentru că am dormit la cort și pentru că a trebuit să cărăm din tabăra de bază cam 18 kg în fiecare zi, până la ziua de vârf.”

Dor Geta Popescu

—————————————

Dor Geta Popescu este membră a secției de performanță a Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râșnov. Ea are ca obiectiv finalizarea Circuitului 7 Volcanoes (cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent) și Circuitul 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent) până la vârstă de 14 ani.

 

 

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!