Record mondial stabilit de Radu Beligan

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 16 decembrie 2013

radu-beliganRadu Beligan, probabil cel mai cunoscut actor de teatru din intreaga Romanie si care va implini sambata 95 de ani, va primi titlul pentru cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena de teatru. Titlul ii va fi acordat personal de reprezentantii Cartii Recordurilor Guiness, arata un comunicat citat de mediafax.ro.

Distinctia va fi inmanata actorului duminica, imediat dupa finalul spectacolului „Egoistul”. Piesa, in care reputatul actor roman are rolul central, va incepe la ora 19. Chiar de ziua sa – sambata, 14 decembrie – , Radu Beligan va juca in premiera „Lectia de violoncel”, de la Teatrul Metropolis din Bucuresti.

Radu Beligan are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc.

Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, „Doctor fara voie” de J. B. P. Moliere, „Straini in noapte” de Eric Assous.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!