RECUPERAREA TAXELOR, pe cale de… DISPARIȚIE

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 1 iulie 2014

uk_taxes

Autoritățile din Marea Britanie au de gând să desființeze programul  Construction Industry Scheme, cel care permite posibilitatea recuperării taxelor la sfârșitul fiecărui an financiar de către românii care muncesc în construcții în Regatul Unit, pe baza statutului de self-employed. Intenția, neconfirmată oficial, i-a alarmat pe numeroși muncitori constructori care se tem că vor pierde șansa de a redobândi, începând cu data de 6 aprilie a fiecărui an, o parte din banii care le-au fost reținuți sub formă de taxe, timp de 12 luni.

Construction Industry Scheme (CIS) reglementează activitatea în industria construcțiilor și relațiile dintre contractorii principali (companiile de construcții) cu subcontractorii (firmele executante de lucrări și muncitorii constructori) ce activează în acest domeniu. În temeiul acestui program, statul reține, sub formă de impozite, 20% din veniturile realizate lunar de lucrătorii self-employed care muncesc pe șantierele Marii Britanii. CIS mai permite acestora să recupereze o parte din banii reținuți pe parcursul unui an financiar, dacă pot face dovada că au avut cheltuieli în scopul desfășurării activității. În acest fel, numeroși români care muncesc în construcții în Regatul Unit au putut să solicite și să obțină în fiecare an, după data de 5 aprilie, sume cuprinse între câteva sute și câteva mii de lire sterline. Dar această practică ar putea să dispară curând…

 

CIS „va fi probabil desființată”

Ideea desființării CIS și a renunțării la practica recuperării taxelor de către muncitorii self-employd în construcții nu este lipsită de temei, ne-a confirmat, sub protecția anonimatului, o tânără originară din România care lucrează la unul din birourile specializate în servicii de consultanță pentru recuperarea taxelor.

„Într-adevăr, tot mai mulți dintre clienții noștri români vin la noi și își exprimă îngrijorarea că, pe viitor, nu vor mai putea recupera taxe. Ei spun că au auzit că se va desființa self-empoymentul, adică statutul de lucrător pe cont propriu. În realitate, însă, lucrurile sunt puțin diferite și ele trebuie nuanțate. Cert este că traversăm o perioadă de tranziție care se face resimițită printre toți cei care activează în acest domeniu, incluzând muncitorii constructori, precum și companiile care oferă servicii de consultanță pentru recuperarea taxelor odată cu închiderea de an financiar”, ne-a declarat românca.

„Construction Industry Scheme va fi probabil desființată. Acest lucru nu a fost anunțat oficial și nimeni nu a făcut precizări exacte referitoare la momentul când va avea loc această schimbare radicală. HMRC (administrația financiară britanică – n.r.) intenționează să elimine această schemă după ce reprezentanții instituției au realizat că foarte mulți dintre muncitorii constructori cu statut de self-employed solicită recuperarea unor sume de bani mai mari decât cele cheltuite în realitate. Iar această practică generalizată provoacă scurgeri importante de la bugetul de stat”, mai precizează tânăra.

 

„Angajați” fără drepturi

Desființarea CIS va avea ca efect introducerea obligativității ca toți muncitorii constructori care au lucrat până acum pe cont propriu să accepte statutul de angajat sau să își înființeze propriile companii cu răspundere limitată (LTD), după cum apreciază românca care lucrează la un birou de consultanță din Londra. Doar că statutul de angajat la care se face referire nu va fi unul efectiv.

„Constructorii care optează pentru această variantă nu vor avea concedii de odihnă plătite de compania pentru care lucrează, nici nu vor beneficia de asigurare medicală ori de plata unor contribuții suplimentare pentru pensie, de care se bucură un angajat. În schimb, lor li se vor reține impozite mai mari, de circa 38-40%, așa cum plătesc angajații cu acte în regulă. În plus, foștii self-employed nu vor mai avea posibilitatea să recupereze o parte din sumele reținute sub formă de taxe la sfârșitul fiecărui an financiar. Aceasta pentru că,  companiile care sunt contractori principali de lucrări de construcții îi vor obliga să se adreseze unor firme specializate, așa numite «Umbrella Company». Acestea sunt, practic, agenții de plăți care vor gestiona cheltuielile pe parcursul desfășurării fiecărei lucrări. Mai exact, reprezentanții unei astfel de «Umbrella Company» le vor impune muncitorilor constructori anumite baremuri de cheltuieli pentru scule și materiale, ca și în ceea ce privește transportul sau alte costuri specifice. Și toate aceste costuri vor fi decontate cu frecvență săptămânală, nu anual ca și până acum”, ne-a mai explicat românca.

 

Schimbarea a început deja…

Așa numitele «Umbrella Company» la care face referire românca angajată la un birou ce acordă asistență pentru recuperarea taxelor există deja. Acestea funcționează ca agenții de plăți, iar marii contractori din domeniul construcțiilor apelează la serviciile acestora. Conform enciclopediei online Wikipedia, o «Umbrella Company» acționează ca „un angajator pentru o agenție contractoare cu care a încheiat o înțelegere contractuală pe o perioadă limitată.”

Aceste agenții de plăți folosesc un software (PAYE) pentru a determina valoarea taxelor pe care trebuie să le plătească fiecare subcontractor sau persoană fizică autorizată (self-employed). Printre costurile pe care le acceptă aceste agenții de plăți, atunci când decontează cheltuielile subcontractorilor, se află: costuri de deplasare, cheltuieli cu combustibilul, diurne sau alte costuri profesionale. Costurile cu hrana și întreținerea sunt însă foarte rar admise la decont pe motiv că, în opinia celor de la HMRC, o persoană trebuie să cheltuie bani în acest scop indiferent de statutul persoanei pe piața muncii.

Conform Department for Business, Innovation & Skills (Ministerul pentru afaceri, inovație și calificare profesională), în momentul de față există în Marea Britanie aproximativ 4 milioane de self-employed. Iar 14% dintre companiile contractoare care lucrează cu persoanele fizice autorizate din Regatul Unit apelează în acest moment la agențiile plăți ce funcționează ca „Umbrella Company”.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!